NRK Meny
Normal

– Man kan ikke vite om Bybanen kan gå her

Høyre og Frp lener seg på avgått byråd Filip Ryggs forsikringer om at det kan bygges bybanetunnel ved Kjøttbasaren. Rygg sier det ikke er sikkert tunnelen er realiserbar.

Johanne Gillow

STOR RISIKO: Byantikvar Johanne Gillow sier et tunnelinnslag her ved Kjøttbasaren og Finnegården i Bergen sentrum vi utgjøre en stor risiko for verdensarvstatusen. – Jeg står fast på at dette ikke er noe vi kan anbefale faglig, sier hun.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Filip Rygg og Ragnhild Stolt-Nielsen

GIKK AV: Filip Rygg gikk av som byråd etter Høyre og Frps vedtak.

Foto: Jørgen Eide

Torsdag fortalte NRK at Høyre og Frp, som sørget for Filip Ryggs avgang som byråd ved å utelukke alternativet med Bybanen over Bryggen, kun har den samme KrF-byrådens muntlige ord for at tunnelen de har gått inn for ved Kjøttbasaren er mulig å bygge.

Rapportene om tunnelen viser at bygninger ved Bryggen i verste fall kan rase sammen dersom den bygges.

Rygg vil ikke gå med på at han har forsikret det som inntil nylig var byrådskollegaer om at tunnelen kan bygges.

– Vi har både gjennom flere rapporter, i media og mange møter understreket at dette er et krevende område. Men det har noen kvaliteter ved seg, for eksempel at man unngår underjordiske stopp og at man kommer til torget, og sånn sett er det interessant. Men det er ikke tilstrekkelig utredet, og man har ikke noen konsekvensutredning for det, sier Rygg.

– Større sjanse for å låse seg fast

– Er det sikkert at det er realiserbart?

– Nei, man kan jo ikke vite det. Man kan få til det meste teknisk, men så er det jo alltid spørsmål om pris, tid, arkeologi, trafikk, grunnvann, nærhet til en del viktige bygg og så videre. Og det er jo der man ville oppnådd ganske mye hvis man hadde regulert to alternativer samtidig, sånn at man i en bystyrebehandling om to år kunne fått alle disse tingene på bordet, sier Rygg.

Han gikk inn for at Bryggen-alternativet, som KrF går for, skulle utredes parallellt med tunnelen ved Kjøttbasaren. Men Høyre og Frp sa nei.

– Nå har man større sjanse for å låse seg fast, selv om jeg heier og håper alt jeg kan på at vi skal finne en løsning som bidrar til at bybanen kommer fortest mulig til Åsane.

– Rygg tapte en politisk kamp

Dag Skansen

TRYGG: Dag Skansen (H) sier han fortsatt er trygg på at tunnelen kan bygges.

Foto: Dag Harald Andersen / NRK

Dag Skansen sier de tok Ryggs forslag til parallellutredning som bevis på at begge traseene var mulige å få til.

– Når han legger frem to løsninger og sier at de begge kan gjennomføres, så måtte han jo også ha tro på det selv. Så jeg ser jo på dette som at Filip Rygg politisk har tapt det han har kjempet veldig mye for, nemlig Bybanen over Bryggen, og det er vel kanskje det som er kjernen i dette, sier Høyre-gruppelederen.

Han sier han fortsatt er trygg på at tunnelen er gjennomførbar.

– Ikke godt nok for bystyret

Men i opposisjonen er man usikre.

– Vi har uttrykt en viss skepsis til hvorvidt det lar seg gjennomføre, sier Geir Dale (Ap).

– Dette er absolutt ikke et godt nok beslutningsgrunnlag for bystyret. Det er bare noen få personer som skal ha hørt dette som ingen er enige om hva er engang, sier Julie Andersland (V).

– Forstår du at det for enkelte kan fremstå som at man har tatt beslutninger på litt tynt grunnlag, Skansen?

– Egentlig ikke. Det er laget ganske mange utredninger også på dette området. Vi er klare over at kompleksiteten er stor, men vi er overbeviste om at det kan la seg gjennomføre.

Siste video

Vestlandsrevyen, 22.09.2017.
Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.