– Jeg oppfatter dette som en skandale

I fire år hørte ikke Hordaland fylkeskommune noe som helst fra Bergen kommune. Så ble de plutselig saksøkt. – Vi hadde ikke noe alternativ, sier byråden.

Fylkesleder Sveinung Valle i Hordaland Ap

KRITISK: – Jeg stusser veldig på hva som har skjedd mellom den politiske ledelsen i Bergen kommune og fylkeskommunen de siste fire årene, sier Aps gruppeleder i fylkestinget, Sveinung Valle.

Foto: Thor Brødreskift / Arbeiderpartiet

I går fortalte NRK at Bergen kommune har gått til sak mot Hordaland fylkeskommune. Formålet er gratis å få hånd om bygninger som tilfalt fylkeskommunen i den 43 år gamle Anger-avtalen.

Også Helse Bergen og Entra Eiendom er saksøkt. Entra skal ifølge byråd Eiler Macody Lund (Frp) ha godtatt Bergen kommunes krav, mens Helse Bergen sier de er åpne for å få konflikten avklart i retten.

LES MER: Kommunen til sak mot Helse Bergen og Entra

Om dialogen med Hordaland fylkeskommune sa byråden i går at han syntes det var merkelig at fylkeskommunen trenerte saken.

Men det er en påstand fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H), som de siste fire årene har ledet fylkeskommunen politisk sammen med Macody Lunds partikollegaer i Frp, på ingen måte kjenner seg igjen i.

Bergen Handelsgymnasium

KREVER BYGGET TILBAKE: Bergen Handelsgymnasium er blant eiendommene Bergen kommune nå går rettens vei for å få overta gratis.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

– Første gang jeg får saken på bordet

Tom Christer Nilsen

FYLKESORDFØRER: Tom-Christer Nilsen.

Nilsen sier til NRK at han ikke har vært i dialog med kommunen før søksmålet kom på bordet. Nilsen ønsker ikke å stille til intervju om saken, og henviser til fylkesrådmann Rune Haugsdal.

Fylkesrådmannen sier han kjenner saken fra jobben som finansdirektør i Bergen kommune, men at kommunen i løpet av de to og et halvt årene han har vært fylkesrådmann, ikke har tatt kontakt for å finne en løsning.

– Dette er første gangen jeg som fylkesrådmann får saken på bordet, sier Haugsdal.

Dokumentasjon NRK har fått tilgang til, viser at den siste henvendelsen fra Bergen kommune, før sommerens søksmål, ble gjort i 2011.

Ap-topp: – Stusser veldig på hva som har skjedd

Rune Haugsdal, fylkesrådmann

FYLKESRÅDMANN: Rune Haugsdal.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Arbeiderpartiets gruppeleder i fylkestinget, Sveinung Valle, er forbauset over rettssaken som nå er under oppseiling.

– Hvis denne saken har ligget i ro i fire år, uten at noen har villet røre den, så er det veldig uheldig. Jeg stusser veldig på hva som har skjedd mellom den politiske ledelsen i Bergen kommune og fylkeskommunen de siste fire årene, sier Valle.

Han tar sterke ord i bruk for å beskrive den manglende dialogen.

– Slik jeg oppfatter det nå, så er jo hele saken en skandale, sier Valle.

Byråden: – Vi hadde ikke noe valg

Stevningen ble tatt ut i sommer, uten at offentligheten fikk vite om det. Bergensbyråd Eiler Macody Lund forklarer hastverket med at saken kunne blitt foreldet, slik at Bergen kommune ikke lenger ville hatt krav på bygningene og eiendommene.

Eiler Macody Lund

BYRÅD I BERGEN: Eiler Macody Lund (Frp).

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Etter at han i går uttalte at fylkeskommunen hadde trenert saken, medgir byråden nå at det har vært lite kontakt de siste årene.

– Ja, det kan nok stemme at fylkesrådmannen ikke har hatt denne saken på sitt bord. Man har jo prøvd, på hele 90-tallet, å få en avtale. Men hver gang så er det liksom blitt forskjøvet. Så oppdaget man jo plutselig at foreldelsesfristen holdt på å slå inn. Når fylkeskommunen har vært så negative til en avtale tidligere, hadde vi ikke noe annet alternativ, sier Lund.

BAKGRUNN: Bergen saksøker fylkeskommunen