NRK Meny
Normal

«De som truer Norge, truer et land preget av islamske verdier»

– Det er meningsløst for en muslim å true Norge, et samfunn preget av grunnleggende islamske verdier, sier Hossein Askari, professor ved Georg Washington universitetet i USA.

auka beredskap

AUKA BEREDSKAP: Politiet har auka beredskapen i hele landet etter terrortruslene denne veka.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

– Erfaringen fra de grufulle terrorangrepene 22. juli tror jeg har gitt folk en vikitg påminnelse om at denne type ondskap ikke nødvendigvis kan knyttes til religion eller etnisitet.

Shoaib Sultan, rådgiver Antirassistisk senter

I juni presenterte NRK den indeksen Askari og hans forskerkolleger har utviklet, hvor de måler mer enn 200 land i verden opp mot praktiseringen av islamske verdier. Norge ligger helt i toppen av denne indeksen, mens muslimske land ligger helt i bunn.

Muslimske Aksari er forskeren bak indeksen som plasserer Norge blant verdens mest islamske land.

Nå frykter Aksari at terrortrusselen vil skape økt frykt for religionen blant nordmenn.

– Har ingenting med islam å gjøre

Askari

ØKT FRYKT FOR ISLAM: Den anerkjente forskeren Hossein Askari tror terrortruslene vil ska økt frykt for muslimer blant nordmenn.

Foto: The Muslim Times

Forskergruppen bak indeksen gikk gjennom Koranen og muslimske tekster for å finne hva tekstene sier om Islam sine idealer.

I den første utgaven av listen fra 2010, kom Norge på 9. plass, mens Irland, Danmark og Luxembourg tronet øverst.

– ISIL og andre terrorgrupper i Midtøsten representerer på ingen måte islam. Det må folk forstå, sier Askari.

Enten du er sjia- eller sunnimuslim kan du ikke støtte disse kriminelle terroristene. Ikke i ISIL og heller ikke i andre islamistiske grupper. Å drepe ett eneste uskyldig menneske er det samme som å drepe hele menneskeheten ifølge Islam, sier den internasjonalt anerkjente forskeren.

«En forskrudd ideologi»

Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk senter.

BEKYMRET: Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk Senter, er redd nordmenn vil klandre Islam for terrortruslene.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Shoaib Sultan er rådgiver i Antirasistisk senter. Han er ekspert på ekstreme islamistiske grupper og tidligere leder av Islamsk Råd i Norge. Han tror ISIL og andre islamistiske terrorister har en dyster framtid etter døden.


– De driver jo og sprenger moskeer i Irak. Dette er personer som på ingen måte har noe med religionen islam å gjøre. Det er en forskrudd ideologi med stygge måter å takle uenigheter på, sier Sultan.

– Muslimer må stå frem

Hossein Askari mener det er viktig at muslimer selv jobber for å øke forståelse og sørge for at folk ikke skal forbinde muslimer med terrorister.

– ISIL og andre slike bander er som en sykdom. Nå må muslimer stå fram å si dette og legge ansvaret der det hører hjemme, nemlig hos de despotiske regimene og religiøse ledere i den muslimske verden, sier Hossein Askari.

Skepsisen blir forsterket

Sultan er uroet for at nordmenn nå vil klandre religionen islam for den kriminelle terrortrusselen.

– Jeg håper virkelig dere nordmenn ikke klandrer for dette. Jeg tror dessverre at mange av de som i utgangspunktet er skeptiske eller hatefulle mot islam og muslimer, vil bruke dette og si at dette beviser det de alltid har tenkt, hevder han.

– Den erfaringen vi har fra de grufulle terrorangrepene 22. juli tror jeg har gitt folk en viktig påminnelse om at denne type ondskap og galskap ikke nødvendigvis kan knyttes til religion eller etnisitet.