- Hør på folket

Folk i Bergen har klare meninger om hva som bør gjøres for å bedre luftkvaliteten. Det bør kommunen høre på, mener klimaforsker.

Danmarks plass
Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

– Bergen er en vakker by, men det er bare fordi NO2 er en usynlig gass, sier frontfigur for aksjonsgruppa Ren Luft Danmarksplass Rolf Enger.

350 forslag

I flere år har han prøvd å få politikerne til å gjennomføre tiltak som skal gjøre luften bedre. Og han har fått flere med seg, for etter at Bergen kommune måtte sette i verk strakstiltak for å få ned forurensningen har kommunen fått inn over 350 kommentarer og forslag fra bergensere.

Nå håper Enger at folkets røst kan kreve en endring og at ting blir gjort nå.

– Jeg synes det er rart at ingen har gjort dette før, det er jo rart at det må en krise til før folk våkner opp. Så håper jeg jo at de tar det alvorlig og får innført noen av dem, sier han.

– Vi tar dette på alvor

Noen av forslagene som har kommet inn er flere ekspressbusser, rutebusser, bedre ruteoversikt og digitale tavler som viser luftkvaliteten.

– Dette tar vi på alvor og det blir notert, og jeg tror at mange av disse forslagene kan politikerne få til, sier miljøbyråd Lisbeth Iversen.

Til nå har kommunen fått så mange forslag at de ikke lenger kan svare hver og en, de må bruke et standardsvar. Det synes Iversen er godt nok.

– Jeg tror vi må si at når det kommer så mange forslag så må vi gjøre det sånn i en slik sammenheng, sier hun.