NRK Meny
Normal

- Bergenser del i jødemassakre

Ny bok knytter nordmann til drap på en gruppe jødiske tvangsarbeidere i april 1945.

Bergen-Belsen-leiren

Bildet er fra Bergen-Belsen-leiren, nordvest for Celle i Niedersachsen.

Foto: AFP

Nær seks millioner jøder ble drept av naziregimet under andre verdenskrig. I tillegg døde også enorme antall sovjetiske krigsfanger, etniske polakker, romanifolk, handikappede og homofile under det voldsomme folkemordet, kjent som Holocaust.

Ingen dømt eller mistenkt

Fra før er det kjent at nordmenn var med på å arrestere jøder i Norge og deportere dem til konsentrasjonsleire høsten 1942 og våren 1943. Men ingen nordmenn er domfelt eller har hatt offisiell status som mistenkt for å ha tatt del i selve jødeutryddelsen.

LES OGSÅ: Norske ungdommer deltok i okkupasjonen av Polen

De siste årene har det kommet antydninger om at en liten gruppe nordmenn likevel har vært delaktige i Holocaust.

Nå blir en mann fra Bergen knyttet til en jødemassakre i Wetzelsdorf-leiren, nær Graz i Østerrike, kun én måned før krigens slutt.

Frontkjemper Ivar Skarlo ved Silvertsi kirkegård

SÅ LIKHAUGENE: Frontkjemper Ivar Skarlo fra Trondheim. Her tilbake på kirkegården hvor han mistet en arm i harde kamper.

Foto: Odd Helge Brugrand

Påstanden kommer frem i boken «16 år og Hitlers soldat», historien om den trønderske frontkjemperen Ivar Skarlo (85), ført i pennen av journalist Odd Helge Brugrand fra Lærdal. I boken forteller Skarlo hvorfor han vervet seg til tysk tjeneste, og hva han gjennomgikk på Østfronten som tenåring. I løpet av fortellingen kommer han inn på en bergensere han traff i en militærleir i Østerrike på tampen av krigen.

- Ryddet opp i likene

Bergenseren i 30-årene skal ha vervet seg som frontkjemper og fikk senere jobb som bokholder i Tobelbad-leiren i Østerrike. Der ble han tatt for svindel og ble dømt til døden av tyskerne. I påvente av henrettelsen, gikk mannen rundt i Wetzesldorf-leiren iført fangedrakt og utførte forskjellig arbeid han ble beordret til av de tyske offiserene.

Odd Helge Brugrand

FORFATTEREN: Odd Helge Brugrand fra Lærdal

Skarlo observerte blant annet at bergenseren ryddet i blomsterbed, fjernet søppel og kostet gater.

Men blant blant soldatene spredte det seg etter hvert et hardnakket rykte om at bergenseren og andre dødsdømte hadde tatt del i de verste grusomhetene leiren hadde opplevd: Massedrapet på en gruppe ungarske jøder i april 1945.

- Jeg hørte av hviskingen i leiren at han hadde vært med på å rydde opp i likene, forteller Ivar Skarlo i boken.

- Ble truet til alt han gjorde

Ut fra vanlige SS-metoder for behandling av dødsdømte egne og jødiske fanger, er det ikke utenkelig at bergenseren også kan ha blitt tvunget til å delta i henrettelsene.

- Bergenseren var i leiren ufrivillig og ble tvunget til alt han eventuelt gjorde, sier forfatter Odd Helge Brugrand til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SS-offiserene i Wetzelsdorf sikret seg uansett at bergenseren aldri selv skulle kunne fortelle hva han hadde vært med på. Natt til 7. mai 1945 ble dødsdommen fullbyrdet. Den lille mørke mannen med briller ble skutt og drept bak sporsplassen i leiren. Åtte-ni andre dødsdømte led samme skjebne. Henrettelsene fant sted en hel uke etter at Adolf Hitler hadde begått selvmord, og bare få timer før Tyskland kapitulerte.

Verken Skarlo selv eller forfatter Odd Helge Brugrand har lyktes i å få bergenserens identitet endelig bekreftet, og han omtales derfor anonymisert i boken.

- Kan dokumentere norske krigsforbrytelser

Holocaust-forskere er ikke i tvil om at Skarlos historie kan være riktig.

- Det er hevet over all tvil at nordmenn var involvert i jødemassakrer, sier seniorforsker Terje Emberland ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

I flere år har han, sammen med stipendiat Sigurd Christian Sørlie, samlet informasjon om norske frivillige i Waffen SS. Senere i høst vil funnene deres bli presentert i bokform.

- Der vil vi legge frem dokumentasjon på at nordmenn kjente til, var vitne til og etter all sannsynlighet deltok i krigsforbrytelser i Operasjon Barbarossa og andre frontangrep. Krigføringen i øst var en ren utryddelseskrig, og massakrene var mange. Det er så å si utenkelig at nordmenn ikke var delaktige i noen av dem, sier Emberland.

- Ville ikke blitt overrasket

Historiker Berit Nøkleby har skrevet en rekke bøker om krigsoppgjøret i Norge, som kun omfattet krigsforbrytelser begått på norsk jord. Heller ikke hun mener det er grunn til å bli sjokkert om det skulle dukke opp håndfaste bevis på at en eller flere av de rundt fem tusen norske frontkjemperne deltok aktivt i Holocaust.

- Jeg ville ikke bli overrasket. Det er ingen grunn til å tro at norske frontkjempere var så veldig mye mer uskyldige enn andre som kjempet for naziregimet, sier Nøkleby til NRK.no.

- Samtidig kan det være mange årsaker til at man handler som man gjør. Det kan ha vært lett å følge med når andre har gått foran. Dessuten var det ofte betydelig med tvang inne i bildet, som i dette påståtte tilfellet, sier Nøkleby.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik