NRK Meny
Normal

Vitne: – Tiltalte truet med å drepe kona flere ganger

Den tiltalte 29-åringen skal ha truet med å drepe sin kone ved flere anledninger i følge avdødes 19 år gamle niese. Tiltaltes forsvarer, Tarik Abbou, mener påstanden ikke er troverdig.

Grua-drap Tarik Abbou

Niesen til 17-åringen som ble drept på Grua i fjor sommer forklarte i retten i dag at hun ved flere anledninger har overhørt tiltalte true med å drepe sin kone. Forvarer Tarik Abbou mener disse påstandene ikke er troverdige, fordi 19-åringen har forklart for politiet at forholdet mellom fornærmede og tiltalte ikke har vært problematisk.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Rettssal Gjøvik tingrett

19-åringen forklarte at tiltalte ofte var sint, fordi han mente kona løy for ham.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Jeg overhørte at ektemannen truet med å drepe sin kone flere ganger når de kranglet, forklarte avdødes 19 år gamle niese i Gjøvik tingrett i dag.

Hun er den eldste datteren i familien som bodde i huset på Grua hvor Fahezeh Ahmadi ble knivstukket og drept i fjor sommer.

Den 29 år gamle ektemannen skal ha vært svært sjalu, og mislikte at ektefellen bodde på asylmottak sammen med andre menn.

Var sjalu

Den 19 år gamle niesen sier hun hadde et godt forhold til sin jevnaldrende tante, Fahezeh. De snakket sammen om det tenåringsjenter snakket om, skole, klær og gutter.

Den tiltalte oppholdt seg ulovlig i Norge, og bodde sammen med familien på Grua, mens kona bodde på transittmottaket på Hvalstad i Oslo, før hun ble flyttet til mottaket for enslige, mindreårige asylsøkere i Lyngdal i Vest-Agder.

Niesen sier tanten betrodde seg til henne om ektemannen og hvordan han oppførte seg. Han skal ha vært sjalu fordi kona bodde alene på et asylmottakene, hvor menn og kvinner bodde sammen.

Den 19 år gamle niesen hadde forsøkt å berolige ektemannen.

– Jeg forklarte at jeg selv hadde vært på besøk hos Fahezeh på mottaket på Hvalstad, og forklarte at beboerne ikke fikk lov til å gjøre hva de ville der, forklarte hun.

19-åringen fortalte at tiltalte ofte var stresset og sint mens han bodde hos konas slektninger på Grua. Årsaken til sinneutbruddene skal ha vært at tiltalte mente kona løy for ham, og at hun hadde kontakt med andre menn.

Steining etter utroskap

Ekteparet skal ha kranglet flere ganger, både når begge to var til stede i huset på Grua, men at de også kranglet over telefon mens Fahezeh bodde på asylmottakene.

– Han var sjalu fordi Fahezeh hadde kontakt med andre enn ham. Jeg tror han var mistenksom, fortalte 19-åringen.

Flere av gangene ekteparet kranglet skal 19-åringen ha overhørt at tiltalte truet med å ta livet av kona si. Men hun kan ikke stadfeste når 29-åringen skal ha kommet med disse truslene.

29-åringen også ha forklart i flere politiavhør at steining til døden er vanlig prosedyre i hjemlandet Afghanistan når gifte kvinner har forhold til andre menn.

– Tiltalte forklarte at steining til døde er vanlig når gifte kvinner er utro, dette bestemmes av retten og utføres av folket, opplyste politibetjenten som gjennomførte avhørene i retten i dag.

– Ikke troverdig

Den tiltalte 29-åringens forsvarer, Tarik Abbou, mener vitnets påstand om at han skal ha truet med å ta livet av sin kone flere ganger ikke er troverdig.

– Detter er første gang hun forteller om disse angivelige truslene. 19-åringen har blitt avhørt en rekke ganger tidligere, og da har hun ikke gitt noe uttrykk for at forholdet mellom tiltalte og fornærmede var problematisk, sier Abbou.

Temaet under avhørene som har blitt gjort av den eldste datteren, har vært konflikten mellom ekteparet. Det er først under dagens runde i tingretten at hun forteller at hun har overhørt tiltalte true Fahezeh på livet.

– På bakgrunn av at hun kommer med disse påstandene først i dag, mener jeg de ikke er troverdige. Hun kan heller ikke stadfeste når tiltalte skal ha truet kona si, forklarer Abbou.

Vitnet ble konfrontert med hvorfor hun ikke har nevnt truslene under tidligere politiavhør, da forklarer hun det med at hun fremdeles var i sjokktilstand da disse ble gjort.

Det var 19-åringen som fant Fahezeh død inne på sitt eget soverom i fjor sommer.

Grua-drapet Andenæs, Klundseter og Støen

Statsadvokat Torbjørn Klundseter vil ikke kommentere 19-åringens påstand om at tiltalte skal ha truet Fahezeh på livet ved flere anledninger Men bistandsadvokat Inger Marie Støen mener det styrker teorien om at 29-åringen planla å drepe ektefellen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Bekrefter teorien om æresdrap

Statsadvokat Torbjørn Klundseter sier han ikke ønsker å kommentere de nye opplysningene om at tiltalte skal ha truet med å drepe Fahezeh.

Bistandsadvokaten til ekteparets to år gamle datter, Inger Marie Støen, uttalte tirsdag at hun mener drapet på den 17 år gamle afghanske asylsøkeren ikke ble begått i affekt, slik som tiltalte forklarer.

Hun mener 19-åringens forklaring om at kona skal ha blitt truet på livet ved flere anledninger, styrker denne teorien.

– Jeg mener det bekrefter tanken om at dette kan ha vært et planlagt drap eller det man kaller et æresdrap, sier Støen.

Rettssaken i Gjøvik tingrett fortsetter torsdag, hvor de resterende fire familiemedlemmene på Grua skal avgi sine vitnemål.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre biler i samme uhell

    På fylkesveg 36 ved Gammemoen i Gran var tre biler innblandet i et uhell. En bil stoppet for fotgjengere. Bilen bak klarte ikke stoppe og kjørte i bilen foran. Bil i motgående felt kolliderte med bilen som stoppet for fotgjenger. Ingen personskader.

  • Maren Skjøld med på OL-bronselaget

    Alpinisten Maren Skjøld fra Gjøvik er med på laget som vant bronse i nattens lagkonkurranse. Hun er reserve på laget, og vil også få utdelt medalje etter den historiske seieren. Norge har nå 38 pallplasser under OL.

  • Nedbrenning av hus i Eidskog

    Brannvesenet foretar i dag en kontrollert nedbrenning av en enebolig i Tobøl i Eidskog. Politiet går ut med meldingen til orientering.