– Dette var et planlagt æresdrap

Drapet på Fahezeh Ahmadi var et planlagt æresdrap, og ikke et drap som ble begått på impuls, det mener bistandsadvokaten for fornærmedes to år gamle datter.

Inger Marie Støen

Inger Marie Støen er bistandsadvokat for den tå år gamle datteren til den drepte og den tiltalte ektemannen. Hun mener det dreier seg om et planlagt æresdrap.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Den drapstiltalte 29-år gamle ektemannen til Fahezeh Ahmadi fortsatte sin forklaring i Gjøvik tingrett tirsdag.

Han er tiltalt for forsettlig drap på sin kone, med en strafferamme på 15 års fengsel.

Men bistandsadvokat for ekteparets to år gamle datter, Inger Marie Støen, mener drapet på Grua den 12 juni i fjor dreier seg om et æresdrap, som var planlagt.

Bistandsadvokat Inger Marie Støen mener drapet på Grua i fjor sommer var et æresdrap. Den tiltalte 29-åringen hevdet i retten i dag, at drapet på ingen måte var planlagt.

–Det er mye usikkerhet rundt forklaringen

På flere av spørsmålene som blir stilt angående foranledningen til drapet, og selve hendelsen, svarer tiltalte at han ikke husker hva som skjedde, fordi han ikke var seg selv.

Bistandsadvokaten sier årsaken til at hun tror det er snakk om et æresdrap forklarer hun med at det er mye usikkerhet rundt forklaringen til den tiltatte ektemannen.

– For det første er det mye usikkerhet rundt alt han forklarer, og jeg tror han husker mer enn som så, sier Støen.

Hun legger til at hun ikke kan si noe om hva som vil skje fremover i rettssaken, men at dokumenter og vitneavhør hun kjenner til gjør at hun mener drapet trolig ikke er et begått i affekt.

Under sin forklaring mandag fortalte tiltalte at ekteparet hadde kranglet om morgenen før han drepte sin kone tre knivstikk i magen. Kona skal ha ropt at hun ikke elsket han, at hun hadde et forhold til en annen mann og at hun ville at de skulle skilles.

Er utroskap bakgrunnen for at du tror dette er et æresdrap?

Ja, det er det, bekrefter Støen.

Grua-drap Inger Marie Støen og Tarik Abbou

Bistandsadvokat Inger Marie Støen sier avdødes utroskap er bakgrunnen for at hun tor det dreier seg om et æresdrap. Forsvarer Tarik Abbou sier påstanden om at det dreier seg om æresdrap må bevises.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Må bevises

Tiltaltes forsvarer, Tarik Abbou, sier at bistandsadvokatens påstand om at drapet var et æresdrap må bevises.

– Den tiltalte selv sier at dette ikke er et æresdrap, sier Abbou.

Han legger til at hans klient ikke er tiltalt for overlagt drap, men forsettlig drap.

– Selv om tiltalte sier at han ikke hadde til hensikt å drepe sin kone, har han vedgått at han visste det var sannsynlig at hun ville dø av knivstikkene, sier Abbou.

Vil ikke kommentere

Statsadvokat Torbjørn Klundseter vil ikke kommentere om drapet på Fehzeh Ahmadi dreier seg om et æresdrap.

– Påtalemyndigheten bruker ikke begrepet æresdrap. Vi har heller ikke stilt spørsmål til tiltalte angående dette i retten, sier Klundseter.

Om det vil være aktuelt å endre tiltalen fra forsettlig til overlagt drap ønsker han ikke å gå inn på.

– Så langt så har vi fått høre tiltaltes forklaring og vitnemål fra etterforskere i Kripos og politiet. Senere i rettssaken vil vi høre vitner som kan si noe om forholdet mellom fornærmede og tiltalte, sier Klundseter.

Grua-drap Torbjørn Klundseter

Statsadvokat Torbjørn Klundseter sier påtalemyndigheten ikke bruker begrepet æresdrap.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Datteren kan ha sett knivskadene

Bistandsadvokat Inger Marie Støen sier hun er opptatt av å få opplysninger om hvordan den to år gamle jenta sin opplevelse under drapsdagen.

Hun mener toåringen trolig har opplevd mye uro i huset, på grunn av krangelen mellom foreldrene, og knivstikkingen på badet i etasjen over rommet hvor datteren befant seg.

– Det er i tillegg stor sjanse for at hun har sett moren sin etter at hun var knivstukket, sier Støen.

Ektemannen har i retten forklart at han hentet datteren nede i førsteetasjen etter han hadde knivstukket moren, og båret toåringen opp til andeetasjen, hvor døren inn til badet hvor moren lå hardt skadet stod åpen.

Bistandsadvokaten sier hun vil fremlegge krav om erstatning for tapt omsorg og oppreisning for den lille jenta.

– Til sammen vil det dreie seg om nærmere en million kroner, sier Støen.

Den to år gamle jenta er tatt hånd om av barnevernet og plassert hos fosterforeldre.