NRK Meny
Normal

Varsler aksjoner etter ulvevedtak

Ulvetilhengerne varsler aksjoner og kaller det en krigserklæring etter at rovviltnemndene i Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus opprettholdt vedtaket om at inntil 24 ulver kan skytes innenfor ulvesonen.

ULV

BER MINISTEREN GRIPE INN: Naturvernforbundet reagerer sterkt på at nemndene opprettholder vedtaket om felling av ulv, og ber miljøvernministeren gripe inn.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Protestene var massive etter at flertallet i rovviltnemndene i september første gang vedtok at det kan tas ut inntil 24 ulver innenfor ulvesonen i årets lisensjakt.

Det er tre ulverevir i Hedmark som skal tas ut, noe som har skapt en storm av klager.

Les: 57.000 underskrifter mot ulvejakt

Truer ikke bestanden

Uenige om ulv

UENIGE: Leder i rovviltnemnda i Hedmark Arnfinn Nergård er uenig med Øyvind Solum om ulvevedtaket.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Leder i rovviltnemnda i Hedmark, Arnfinn Nergård har kategorisk avvist at Stortingets mål om fire til seks ynglinger årlig i Norge er truet. Han viser til at i den siste offisielle tellingen er det totalt ni revirerr, og at et uttak av tre dermed ikke truer bestanden.

Les: Omkamp om skjebnen til inntil 24 ulver

Det var et stort flertall på ni mot én stemme i nemndene som gikk inn for å opprettholde vedtaket. Nergård sier at det i klagene ikke har dukket opp nye momenter som betyr at vedtaket burde blitt endret.

– Nå er det opp til departementet å bestemme hva kvotene blir. Jeg har ingen kommentar til om jeg tror de blir endret, sier Nergård.

Han understreker at med den kunnskapen en sittere med nå, er det 18 og ikke 24 dyr som skal tas ut, fordi det i det ene av de tre revirene er to dyr, ikke åtte. Nergård mener at det ikke har kommet inn nye momenter i alle klagene. Derfor opprettholdt de alle klagene.

Den eneste i nemndene som mente det var Øyvind Solum fra Miljøpartiet De Grønne.

– Vedtaket er ikke faglig godt nok fundert, og det kan true bestanden.

Varsler aksjoner

John Willy Hofsvang

TROR PÅ AKSJONER: John Willy Hofsvang i organisasjonen Roviltets Røst tror det blir aksjoner etter ulvevedtaket.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

En av organisasjonene som har protestert på vedtaket er Roviltets Røst. John Willy Hofsvang var på rovviltnemndenes møte på Gardermoen mandag.

– Vi vil ikke som organisasjon gå for aksjoner, men vi vil fristille våre medlemmer, sier Hofsvang som er sikker på at det blir aksjoner.

– Dette vedtaket er en krigserklæring, sier han.

– Mister troverdighet

Naturvernforbundet reagerer sterkt på at nemndene opprettholder vedtaket, og ber miljøvernministeren gripe inn.

– Miljøvernminister Vidar Helgesen må omgjøre dette vedtaket. Disse fire familieflokkene er ikke i konflikt med beitenæringa. Dersom dette vedtaket blir stående, mister Norge miljøtroverdighet internasjonalt, sier leder Silje Lundberg.

En av flokkene som Lundberg refererer til ligger utenfor den vedtatte ulvesona. Hun viser til at saken har vakt oppsikt internasjonalt.

– Saken har vakt stor oppmerksomhet internasjonalt, med medieoppslag i mer enn 30 land.