Valdres-saken: Moren tåler ikke å møte i retten

En ny sakkyndigrapport slår fast at den 46-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling av sin datter, ikke tåler en ny rettsak, skriver Dagbladet.

Camilla Lem Heggelund hentes av ambulanse

AVBRUTT: Rettssaken mot 13-åringens mor ble avbrutt etter to dager.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

«Det er lite forsvarlig å utsette henne for nye ekstreme belastninger som en forestående rettssak vil medføre for henne», sier psykolog Atle Austad til Dagbladet.

Han mener moren til den 13 år gamle jenta som døde av avmagring på hytta på Beitostølen nyttårsaften 2015, lider av en omfattende grad av posttraumatisk stresslidelse.

Kvinnen er tiltalt for grov mishandling av datteren. 26. februar er rettssaken berammet i Gjøvik tingrett.

Saken ble avbrutt

Saken ble først forsøkt gjennomført i tinghuset på Gjøvik 24. april i fjor ble avbrutt dagen etter da tiltalte ble akuttinnlagt etter to dager. Den tiltalte kvinnen måtte avbryte forklaringen sin, og ambulanse ble tilkalt, da hun fikk problemer med høyt blodsukker.

I høst ble hun undersøkt av den rettsoppnevnte psykiateren Synne Sørheim, som konkluderte med at hun var i stand til å stille i retten, med visse tilpasninger.

– Tilpasningene det er snakk om, er knyttet til at hun må gis passende pauser hvis det kommer episoder av somatisk eller psykisk karakter, sa aktor Arne Ingvald Dymbe til NTB i oktober.

Moren som er tiltalt etter at datteren døde av avmagring, sitter i retten sammen med sin forsvarer

I RETTEN: Kvinnen møtte første gang i retten 24.april 2017.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

Hovedforhandlingen starter som planlagt

Det er den tiltalte kvinnen selv som har bestilt rapporten fra Austad. Aktor, statsadvokat Dymbe, bekrefter overfor Dagbladet at han har kjennskap til rapporten, men vil ikke kommentere innholdet.

Tingrettsdommer Pål Prestesæter sier til avisen at hovedforhandlingen starter som planlagt 26. februar. Den tiltalte kvinnen skal forklare seg allerede andre rettsdag.