NRK Meny
Normal

Trysil skal bli langrennsmekka

Bygda Trysil nøyer seg ikke lenger med å være Norges største alpinsted. Nå investeres det millioner i skianlegg, hytter og førsteklasses treningsfasiliteter for å lokke til seg langrennseliten.

Trysil

NØYER SEG IKKE MED ALPINT: Trysil vil ikke lenger nøye seg med å være Norges største alpindestinasjon. Bygda ønsker i tillegg å bli kjent som landets langrennsparadis.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

bjørn

INVESTOR: Bjørn Dæhlie er en av investorene som vil utvikle Trysilfjellet til langrennsdestinasjon.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Bygda Trysil er kanskje mest kjent i Norge som den største alpindestinasjonen. Men nå vil ikke Trysil lenger nøye seg med bare det. Nå skal bygda også bli langrennsmekka.

Med 300 millioner i pengesekken, med skikongen Bjørn Dæhlie som en av investorene i Trysilfjellet Arena, kan dette bli den største satsingen i området på flere tiår.

Tidlig snø og ny skistadion

Det er allerede kjøpt inn flere snøkanoner til bruk for Trysilfjellet utmarkslag. Så fort gradestokken viser minus to grander begynner kanonene å produsere snø. Snø som skal gjøre det mulig å gå på langrennsski i Trysil allerede i oktober.

– Vi vil skape tidlig langrenn, slik at vi kan skape en entusiasme rundt langrennssporten her i Trysil, forklarer Ola Gerhardt Sørhuus i utmarkslaget.

De nyinnkjøpte snøkanonene styres automatisk, og skal kontinuerlig produsere kunstsnø over ei 6,3 kilometer lang langrennsløype.

Ved denne løypa skal det bygges leiligheter og hytter, som skal kunne gi langrennseliten topp bo- og treningsforhold.

Samtidig er det lagt byggeplaner for en helt ny skistadion. Hvis kommunestyret sier ja til byggeplanene blir Trysilfjellet Arena virkelighet.

Planene inneholder en lang rekke tiltak utover langrennsatsingen, som skal være med på å gjøre Trysil til en helårsdestinasjon med et bredt aktivitetstilbud.

Ola Gerhard Sørhuus i Trysilfjellet Utmarkslag står ved siden av snøkanon

TESTER SNØMASKINER: Ole Gerhardt Sørhuus håper på at langrennsløypene vil stå klare til bruk innen utgangen av oktober

Foto: Anne Næsheim / NRK

Samtaler med skiforbundet

Norges Skiforbund har allerede hatt møter sammen med aktørene for å få et bedre innblikk i hva Trysil kan tilby langrennssporten. Og forbundet liker det de har fått høre så langt ifølge langrennssjef Åge Skinstad.

– Trysil har rikelig med bakker, asfalterte områder, rulleskiløype og rikelig med flott fjellterreng som gjør at det er godt tilrettelagt for langrennstreninga i barmarkssesongen. Det at de også satser på en ny skistadion og kunstsnø slik at man får tidlig-snø er veldig, veldig interessant for oss, sier Skinstad.

Skiforbundet samarbeider i dag med skidestinasjoner som Beitostølen, Gålå, Geilo og Sjusjøen. De har ingen grunn til å frykt langrennssatsingen i Trysilfjellet ifølge Skinstad.

– Vi er avhengige av å være på mange plasser rundt om i landet for at vi kan sikre best mulige forhold for dem som utøver langrennssporten på ulike nivåer, forklarer langrennssjefen.

Åge Skinstad

VELDIG INTERESSERT: Langrennssjef i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, sier de er meget interessert i hva Trysil har å tilby.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Tester snøkanonene

I Trysilfjellet tester utmarkslaget de nyinnkjøpte snøkanonene. Men foreløpig er det bare vann som sprøytes ut.

Håper er at det skal være kaldt nok til at snøproduksjonen vil være i gang i\om få dager.

Bygda har for alvor meldt seg inn i kampen om å være først ute med årets langrennsløyper sier Sørhuus.

– Stalltipset er at man skal kunne spenne på seg langrennsskiene her den 30. oktober. Det går vi for, lover han.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • En bil av veien

    En bil har kjørt av veien på fylkesvei 250 mellom Vingrom og Vingromsåsen. Utforkjørselen skjedde om lag 8 kilometer fra Vingrom. En mann var i bilen, men han skal være ute av kjøretøyet.

  • Telenor-ansatte i Gjøvik reagerer

    Telenor-ansatte reagerer på at 23 ansatte i Gjøvik må slutte som et ledd i omorganiseringen. Det sier en av de ansatte, Lise Randi Bjørnstad. El og IT-forbundet mener at dette vil føre til forverret arbeidsmiljø for de gjenværende.

    Lise Randi Bjørnstad
    Foto: Ruth Barsten / NRK