Tiltalt mor undersøkt – rapport ventes om kort tid

Mora til 13-åringen som ble funnet død på hytta på Beitostølen er nå undersøkt av psykiatrisk sakkyndige. Resultatet vil vise om hun kan gjennomføre rettssaken.

13-åring funnet død i Valdres

Ei 13 år gammel jente ble funnet død, sterkt avmagret, på familiens hytte i Valdres. Mora er tiltalt for grov mishandling av datteren.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Det var et sjokk for henne å se på nyhetene at hun kunne bli pågrepet for ikke å ha møtt til avtalt tid, sier forsvareren til den tiltalte moren, Aasmund Sandland. Ifølge Sandland skal den tiltalte moren ikke ha fått beskjeden om timeavtalen.

Moren er tiltalt for grov mishandling etter at datteren på 13 år ble funnet død , sterkt avmagret, på familiens hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015. Moren og datteren var fra Bærum, men flyttet til Valdres kort tid før datteren døde.

– Fikk alvorlige følger

Aasmund O. Sandland

Kvinnas forsvarer, Aasmund Sandland, sier moren nå har vært i samtale med psykiatrisk sakkyndige.

Foto: Runa Victoria Engen

Kvinna møtte aldri opp til avtalen med overlege og spesialist i psykiatri, Synne Sørheim. Hun hevder hun aldri fikk beskjeden. Sørheim er oppnevnt av Valdres tingrett for å vurdere om kvinna er i stand til å møte i retten etter at den planlagte rettssaken mot henne måtte avbrytes i vår. Da ble hun akutt innlagt på sykehus.

Morens advokat, Aasmund Sandland, sier til NRK at kvinnas lidelse blusset kraftig opp da hun leste saken om seg selv i media.

At kvinna ikke visste om avtalen, mener forsvareren skyldes at innkallinga ble sendt til feil adresse. – Helt unødvendig, sier Sandland ettersom kvinnas riktige adresse ble opplyst om i rettsmøtet i vår.

Avventer rapporten

Arne Ingvald Dymbe

Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe sier konklusjonen i rapporten avgjør hva som vil skje videre.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Statsadvokaten i Hedmark og Oppland opplyser at kvinna kom frivillig til samtale med den rettsoppnevnte overlegen i starten av september. Hva som kom ut av undersøkelsen vil oppsummeres i en rapport.

Denne rapporten er ventet i løpet av september.

Den tiltalte mora ble funnet strafferettslig tilregnelig av rettspsykiater Terje Tørrisen før saken startet i vår.

Da hun var for syk til å gjennomføre rettssaken, ba aktor Arne Ingvald Dymbe hos statsadvokaten om en ny undersøkelse av henne, for å få avklart når saka kan gå for retten.

Sist saken ble berammet, var det satt av seks uker. 70 vitner skulle høres. Ifølge Valdres tingrett medfører stort press på domstolene at saka, trolig uansett, ikke vil komme opp før på nyåret.