Hopp til innhold

Svenskene svikter Norge

Det er ikke lenger like attraktivt for svenskene å jobbe i Norge. Det bekymrer grensekommunen Eidskog, som setter sin lit til svensk arbeidskraft i helsesektoren.

Anita Åsberg og Per Brenna

TRIVES: Anita Åsberg jobber i Eidskog, men bor i Eda. Selv om hun ikke tjener like mye på det lenger, trives hun så godt på sjukehjemmet i Eidskog at hun blir der. Her sammen med beboer Per Brenna.

Foto: Ann-Kristin Mo

– Før kom svensker ukentlig og spurte etter jobb hos oss, selv om vi ikke hadde noen stillinger utlyst, men sånn er det ikke lenger, sier Ingunn Bakke, som er fagansvarlig for helse i Eidskog kommune.

Prosentandelen av svenske ansatte i kommunen har sunket fra 20 til 15 de tre siste årene.

Lokker med bedre lønn i Sverige

Svak norsk krone, mer lik arbeidsledighet og bedre arbeidsvilkår i Sverige har gjort sitt. Det er ikke like mange svensker som «rømmer» til Norge for å jobbe.

Dessuten frister grensekommunene på svensk side med høyere lønninger, engangssummer og bedre arbeidsvilkår for å sikre seg spesielt sjukepleierne. Akkurat de som Norge og Eidskog trenger.

Ingunn Bakke, fagansvarlig for helse, Eidskog kommune

TRENGER SVENSKENE: Ingunn Bakke i Eidskog kommune sier de trenger svenskene, men at ikke like mange søker jobb hos dem lenger.

Foto: Ann-Kristin Mo

– Vi er veldig avhengig av svensk arbeidskraft. Hvis vi ikke hadde hatt de svenske arbeidstakerne vi har nå, tror jeg det ville blitt vanskelig å fylle stillingene våre, sier Ingunn Bakke.

For i Eidskog er det bare 60 prosent av befolkningen som jobber. Mange gamle og uføre, i tillegg til lav utdannelse, gjør det vanskelig å finne folk med den rette kompetansen.

2000,- mindre i måneden

Men Kronekurs - Sverige har altså gjort det mindre lønnsomt for svensker å jobbe i Norge. For tre år siden var 100 norske kroner nede i 82 svenske. Nå er 100 norske det samme som 98,41 svenske.

Anita Åsberg jobber på sjukehjemmet i Eidskog, men bor i nabokommunen Eda i Sverige. For tre år siden tjente hun 40 prosent mer ved å jobbe i Norge, sammenlignet med det samme yrket i Sverige.

Men nå er kronekursen slik at hun får atskillig mindre penger på lønnskontoen enn før.

– Jeg får et par tusen mindre i måneden, sier hun.

Mer jevnbyrdige nå

Passkontroll

Lav kronekurs og mer lik arbeidsledighet gjør det ikke lenger så attraktiv for svenskene å dra til Norge for å jobbe.

Foto: Rainer Prang / NRK

Grensetjänesten på Morokulien mellom Eda og Eidskog har i mange år hjulpet til med sysselsetting over grensa. Svenskene ønsket seg til Norge fordi arbeidsledigheten var større i Sverige og fordi den norske krona var mye verdt.

– Nå henger vimpelen rett ned. Det finns et behov på begge sider. Det er mer likeverdig nå, sier Kjell Olsèn i Grensetjänesten.

Anita Åsberg på sjukehjemmet i Eidskog tjener ikke lenger så mye på å jobbe i Norge i stedet for i Sverige. Men selv om hun bor på svensk side, akter hun ikke å bytte side i jobben.

– Jeg trives så godt her, at her skal jeg være, sier Åsberg.

Les også: