NRK Meny
Normal

Svenske ulver dør i Norge

Alle ulvene som døde i Norge det siste året, bortsett fra en, kom fra Sverige.

Ulv Stange

Ulv felt i Stange i Hedmark.

Foto: Jan Wilberg, Statens Naturoppsyn

Det viser DNA-analyser av vevsprøver fra ulvene som Rovdata har gjennomført.

Rovdata har fått inn totalt 15 døde ulver. De ble enten felt under jakt eller på skadefelling, ble påkjørt av bil eller døde ved ulykke.

Morten Kjørstad

Morten Kjørstad er leder i Rovdata.

Foto: Rovdata

– Analyseresultatene viser at 14 av dem var født i svenske ulverevir, mens en kom fra det norske ulvereviret Julussa i Hedmark, sier Morten Kjørstad, som er leder i Rovdata.

De døde ulvene er registrert i tidsrommet fra 1. august i fjor og fram til 31. juli i år.

Les også: Forbereder elgjegere på å møte ulv

Vandrer over grensa

To av de døde ulvene kom fra Tiveden-reviret i Sverige, som omtales som et genetisk viktig revir. De andre kom fra tre ulike revir i Sverige, alle i den østlige delen av utbredelsesområdet for skandinavisk ulv.

Hvert år analyserer Rovdata alle døde ulver i Norge, og sammenligner resultatene med tidligere prøver. På den måten kan de kartlegge ulvenes føderevir og vandring.

Les også: Skal skyte fem ulv etter saueangrep

Mange års bestandsovervåking og forskning har avdekket et tydelig mønster, hvor ulver som blir født i øst vandrer vestover, og ulver som blir født i vest vandrer østover, skriver Rovdata.

Kartlegger fødested og slekt

– Det vi ser er at unge ulver som forlater sitt føderevir, helst vandrer inn mot sentrum av bestanden i Sør-Sverige, hvor det er tettest med ulv. Mange av dem fortsetter vandringen, sannsynligvis fordi de ikke finner et ledig revir eller en partner, og ender derfor ofte opp i grenserevir eller i nabolandet, sier Morten Kjørstad i Rovdata.

Samarbeid med Sverige og samling av data i felles databaser gjør det mulig å finne opprinnelse og slektsskapsforhold for alle ulver i bestanden i Sør-Skandinavia, skriver Rovdata på sine nettsider.

Også i fjor viste DNA-prøvene av døde ulver i Norge at de fleste kom fra helsvenske revir eller grenserevir.

Les også: Jerven har truleg drepe over 50 sauer i år

400 ulver

Det er beregnet at den felles sør-skandinaviske ulvebestanden besto av rundt 400 ulver sist vinter. Rundt 30 av disse var helnorske og holdt til bare i Norge.

I grenseområdene mellom Norge og Sverige holdt rundt 50 ulver hus, mens den helsvenske bestanden altså var størst, med rundt 320 ulver.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Samlet inn 700.000 til ulverettsak

  Verdens Naturfond og Utmarkskommunenes sammenslutning har samlet inn 700.000 kroner til ulverettssaken som starter i neste uke.
  Det skriver Nationen. WWF har saksøkt miljø- departementet fordi de mener den norske ulveforvaltningen truer bestanden.

 • Innbrudd i verksted

  Det har vært innbrudd i et verksted ved Skjefstadfossen i Elverum i natt. En del verktøy er stjålet.

 • Tok penger fra dement

  En kvinne er siktet for å ha tappet sparekontoen til et familiemedlem for over 500.000 kroner. Samboeren hennes var oppnevnt som verge for familiemedlemmet, men hun tok over styringen av økonomien og fikk ut alle pengene. Hun har erkjent forholdet.