Hopp til innhold

Stor suksess for Balke-utstilling i London

Flere hundre tusen har sett Peder Balke-utstillinga i London. Nå må mer norsk kunst eksporteres, mener museumsdirektør.

Knut Ljøgodt om Peder Balke

UNIK: – Peder Balke er kanskje noe av det mest originale norsk kunst har å by på, nest etter Edvard Munch, mener Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk kunstmuseum.

Foto: Dorothea Schrattenholz/Nordnorsk Kunstmuseum / NRK

Peder Balkes bilder har gjort stor suksess ved National Gallery i London. Søndag ble bildene tatt ned, etter å ha vært utstilt siden november. Nærmere 250 000 besøkende har fått med seg Balkes landskapsmalerier fra blant annet Nord-Norge. Selv er han født på Helgøya i Hedmark i 1804 og bodde deler av livet på Toten.

Fyrtårn 1865

PIONÈR: Peder Balke er regnet som den første kunstneren som i sin tid reiste til Nord-Norge. «Fyrtårn» ble malt i 1865.

Foto: Sture Nepstad / Nordnorsk Kunstmuseum

– Det er helt fantastisk at et så stort publikum har fått sjansen til å bli kjent med Peder Balkes kunst. Det gjør at han nå er blitt etablert som et navn i verdenskunstens historie, sier Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø.

Kunstmuseet i Tromsø er de som sendte Balke ut i verden. Det er kurator, Chris Riophelle, hos National Gallery glad for.

– Utstillingen har vært en stor suksess. Det er synd at den nå er over, sier han og legger til at utstillingen har hatt dobbelt så mange besøkende som han forventa.

Vil løfte frem andre

Ljøgodt mener vi må bli flinkere til å promotere norsk kunst utenfor landets grenser.

– Vi må smi mens jernet er varmt. Hittil har vi jobbet for å vise frem Edvard Munch, men vi har så mange andre det er verdt å løfte frem. Det hadde vært fantastisk hvis ulike aktører sammen hadde tatt i et tak for å gjøre kunsten kjent utenfor Norge, sier han.

Ved Nordnorsk kunstmuseum merker de økt interesse for det som skjer i nord, noe de kaller en skandinavisk bølge.

– Folk er sultne på å se mer fra Skandinavia. Det har vært interesse for litteratur, film og fjernsyn fra landene her i nord, noe jeg merker godt når jeg snakker med kolleger i England eller USA, sier Ljøgodt og får støtte av Chris Riophelle.

Ukjent kunstskatt

KUNSTSKATT: Maleriet «Landskap fra Finnmark med same og reinsdyr» av Peder Balke.

Foto: Nordnorsk Kunstmuseum

Publikum til Nord-Norge

Anmeldelser i de store britiske avisene har vært gode og Ljøgodt forteller at publikum har reist nordover som følge av utstillinga.

– Folk reiser til Tromsø og Nord-Norge for å se naturen som Balke har malt, sier han.

Dersom maleren selv hadde levd i dag, ville han opplevd en stor amerikareise etter Londonsuksessen.

– Sparebankstiftelsen DNB vil, som et direkte resultat av utstillingen i London, deponere Balkes maleri av Nordkapp fra 1845 i Metropolitan Museum i New York, for å øke interessen for kunstneren på andre siden av Atlanteren, sier Ljøgodt.

I tv-reportasjen under kan du være med da NRK besøkte National Gallery i London i november.

Fra utstillingen med malerier av kunstneren Peder Balke ved National Gallery i London.