NRK Meny
Normal

Kongen av Femundløpet: – Frykter for identiteten til løpet

Femundløp-kongen Robert Sørlie utelukker ikke at det kan komme boikottaksjoner etter at Femundløpet flytter målgangen fra Røros til Lillehammer.

Utelukker ikke boikott

Robert Sørlie liker dårlig at målgangen blir endret fra Røros til Lillehammer.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Sjøl vil han ikke gå så langt som å boikotte, men er sterkt kritisk til endringa i løpet. Han frykter for identiteten til løpet.

Sørlie har vært med på samtlige 26 løp, han har vunnet 11 ganger og er den definitive kongen av Femundløpet. Det var tirsdag det ble kjent at Styret i Femundløpet AS vil flytte målgangen fra Røros til Lillehammer.

Femundløpet flytter målgangen til Lillehammer

– Visste ikke noe

Femundløpet

Femundløpet går av stabelen for 27. gang, og for siste gang med målgang på Røros.

Foto: Cilje Helen Abelsen Moe/Femundløpet

Sørlie likte svært dårlig nyheten som kom tirsdag.

– Femundløpet er start og mål på Røros. Lillehammer vil ikke bli det samme, sier Sørlie, som frykter for identiteten til løpet.

Han vil høre begrunnelsen og argumentene for å endre løpet. Han forstår også at arrangøren vil gjøre grep for å sikre inntekter og attraktivitet, og at en ikke kan fortsette som nå. Men mener det kunne vært gjort med fortsatt start og mål på Røros.

– Det hundekjørerne egentlig forlanger er at vi får halm og at vi får et spor å kjøre i.

Sørlie sitter sjøl i sportslig utvalg for Femundløpet, men ante ikke at noe slikt ville komme.

Som forventet

Thomas Breen byline

Styreleder Thomas Breen mener at løpet måtte gjøre noen grep.

Styreleder i Femundløpet, Thomas Breen, er overhodet ikke overrasket over kritikken fra Robert Sørlie siden han har vært den fremste eksponenten for Femundløpet når det gjelder historien og tradisjonen som ligger der.

Breen har stor forståelse for at hundekjørerlegenden er kritisk til endringen, men mener det var riktig økonomisk å gjøre denne endringen.

– Han har selvfølgelig ikke innsikt i selskapets økonomi og vi har administrasjonskostnader som er litt mer enn til halm og spor, forteller Breen.

Styrelederen forteller at de er berget fra konkurs to ganger av hovedaksjonær de siste årene, og at de ikke hadde noe annet valg enn å prøve noe nytt.

– Utelukker ikke boikott

Sørlie mener at de fleste løperne vil ha start og innkomst på Røros. Og han utelukker ikke at det kan komme reaksjoner:

– Det er vanskelig å si om færre vil stille opp. Femundløpet er veldig godt innarbeidet så det er ikke sikkert. Men det kan komme boikottaksjoner eller noe slikt, sier Sørlie, som ikke sjøl vil gå så langt.

Han syns timingen også er svært dårlig.

– Dette kunne de ha ventet med til etter at løpet er ferdig. Det har vært nok støy rundt Femundløpet, sier Sørlie.

Os-ordfører Runa Finborud (Sp) var også overrasket over avgjørelsen som ble kjent denne uka.

– Styret må ta høyde for mindre interesse for at vi bidrar i framtida. Løpet er viktig for regionen vår som et regionalt prosjekt. Det handler om næring og det handler om god omdømmebygging for oss, sier Finborud.