NRK Meny
Normal

Satser på sau - i ulvesona

GRINDER (NRK): Andreas Bakken (31) gjør noe som ikke mange andre gjør. Han starter med sauehold der myndighetene har bestemt at ulven skal leve.

Sauebonde Andreas Bakken i Grue

SATSER: Andreas Bakken har bare fått positive tilbakemeldinger på at han vil starte med sau i ulvesonen i Grue.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Bakken driver praktgården Grinder i Grue kommune. Gården ligger idyllisk til på østsiden av Glomma, cirka sju kilometer sør for Kirkenær.

Og nettopp plasseringen av gården gjør den unge gårdbrukerens valg om å starte med sau litt spesielt. Gården ligger midt i ulvens leveområde.

Får støtte av andre sauebønder

Man skulle kanskje tro at 31-åringen, som har drevet gården i knapt tre år og akkurat kjøpt 30 sauer, hadde fått en rekke advarsler fra andre som driver med sau i området.

Den gang ei.

– De ytterst få som er igjen her og som driver med dyr har jo egentlig bare vært kjempepositive. Meldingene har vært at det bare er å kjøre på både fra naboer og fra kommunen, forteller sauebonden.

Sauer i Grue

TRYGG FRAMTID? Det er ikke lenge siden Andreas Bakken kjøpte seg 30 sauer for å starte med sauehold midt i rovdyrsona i Grue.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Du var ikke redd for å starte med sau midt i rovdyrsona?

– Nei, absolutt ikke! Vi er tett på bebyggelse og det er lite rovdyr som er sett i området her. Det med rovdyr var ikke i mine tanker i det hele tatt, sier Bakken.

I tillegg vil Bakken tenke langsiktig med saueholdet sitt. Han ønsker å få en miks i forhold til det andre de driver med på storgården, og han håper at sauen skal gjøre den skrinne jorda langs Glomma om til langt bedre matjord for potet og gulrot.

Kommunen hyller initiativet

Ivar Solberg, jordbrukssjef i Grue kommune

GLAD: Ivar Solberg er jordbrukssjef i Grue kommune og er veldig glad for at noen vil satse på sau i en kommune der antall sauebruk har gått drastisk ned de siste årene.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Grue kommune var en av de viktigste sauekommunene i Hedmark på 70- og 80-tallet.

Men blant annet på grunn av rovdyrproblematikken har svært mange i kommunen valgt å stoppe med denne type drift og heller satse på andre ting.

De siste årene har Grue forsøkt å revitalisere det med sauehold og utnytte områder som ikke brukes til noe i dag.

Derfor er Bakkens satsing noe kommunen setter stor pris på.

– Vi hadde jo håpet å få noen sånne unge folk som Andreas til å engasjere seg og da han startet opp ble vi veldig glade. Det er slikt vi ønsker flere bør gjøre, forteller jordbrukssjef i Grue kommune, Ivar Solberg.