Hopp til innhold

Sauebønder i rovdyrsoner får penger for å slutte

Det er satt av sju millioner i statsbudsjettet til et eget omstillingsfond for sauebønder i rovdyrsonene. – En oppfordring om å slutte, sier leder i Bonde- og småbrukarlaget, Merete Furuberg.

Sauer tatt av ulv i Engerdal

Regjeringen vil gi bønder i rovdyrsoner penger for å slutte med sau. Her har ulv tatt sau i Engerdal.

Omstillingspotten på sju millioner kroner skal gjøre det lettere og mer forutsigbart for husdyreiere i rovviltutsatte områder å få tilskudd til omstilling til annen næringsvirksomhet innen landbruket. Det skriver Klima- og miljøverndepartementet i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Merete Furuberg er kritisk til forslaget.

– Jeg har blandede følelser. Det er klart at de som har slitt i lang tid, de som har lidd under store sauetap, som er i ferd med å gi opp; det er bra de får penger til å gå over til noe annet i jordbruket. Det er viktig å beholde dem som bønder, sier Furuberg.

Hun mener likevel at det er en negativ side i saken. Blant annet at beiteressursene i området ikke lenger vil bli utnyttet, og at brukene på sikt kan bli nedlagt.

– På en måte er det en oppfordring til å slutte som sauebønder, sier Furuberg.

Merete Furuberg

Bra at sauebønder som lider får hjelp, men leit at de oppfordres til å slutte, mener småbrukerleder Merete Furuberg.

Foto: Vegard Grøtt

– Gikk høyt ut for å ordne opp

I rovdyrforliket heter det at beitemark i prioriterte rovviltområder skal tilpasses gjennom forebyggende tiltak og driftsomstilling. Inntil nå har en del sauebønder fått penger til å legge om.

Men ennå biter noen seg fast. Nå kommer altså et eget fond som kan få fortgang i omstilling eller nedlegging av sauebruk der det skal være rovdyr.

– Høyre og Frp gikk høyt ut på banen for å ordne opp i rovdyrsaken. Og så ender det med en oppfordring til sauebøndene om å slutte, sier bonde- og småbrukarlag-lederen.

Både til omstilling og uttak av skadedyr

Fremskrittspartiet påpeker at posten er økt med 3,5 mill. kroner i forhold til 2014.

I en e-post til NRK skriver politisk rådgiver i energi- og miljøfraksjonen, Kjell Tore Wirum, at de er klar over de utfordringer landbruket har i rovdyrsoner.

– Vi mener fondet gir en mer forutsigbar situasjon for bønder som er utsatt for rovdyrskader på buskapen, ved at de vet det er tilgjengelige midler for både uttak av skadedyr, samt tilgjengelige midler til omstilling, skriver han.

Frp anser det som positivt at det settes av midler til konfliktdempende tiltak i rovdyrsonene.

– Midlene skal blant annet brukes til omstillingstiltak for dyreeiere med utmarksbasert sauehold som ønsker omstilling til annen næringsvirksomhet med tilknytning til landbrukseiendommen.

sauer

Bønder får penger for å slutte med sau i rovdyrsonene.

Foto: Nyhetsspiller

– Summen virker lav

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, synes summen virker lav.

– Vi har jo hatt omstillingsmidler før også, og vi økte dem kraftig da vi satt i regjering. De sju millionene i Statsbudsjett-forslaget kan rekke som omstillingsmidler til et par bruk, men dette er et veldig forsiktig tiltak. Vi må selvfølgelig se åpent på det, men ved første øyekast virker dette veldig lite, sier han.

Han mener at det er fort gjort at man finner på tiltak bare for å vise handlekraft. Han mener det er fint med de sju millionene, men at det er en liten endring fra tidligere.

– Det som må være hovedpoenget nå, er at man følger opp rovdyrforliket og tar ut flere rovdyr. Vi er ikke flinke nok til å fjerne rovdyra der de ikke skal være, sier Senterparti-lederen.

Han er enig med Furuberg i at vi trenger sau på beite i Norge.

– Noen bønder har kommet i en fortvilet situasjon, og vil gjøre noe annet, og da synes jeg det er bra at staten kan hjelpe til med det. Men mitt langsiktige mål er at vi skal bruke de beiteområdene vi har i Norge. Vi trenger mat også i framtida, sier han.

Flere saker fra Innlandet