Hopp til innhold

Ber norske sauebønder legge om drifta

Sauebønder som fortsatt vil drive i rovdyrutsatte områder må være villige til å legge om saueholdet, mener landbruksforsker og naturverner Stein Bie.

Stein bie

FOREBYGGENDE: Landbruksforsker og naturverner Stein Bie mener norske myndigheter må prioritere forebyggende tiltak framfor å betale store summer i rovdyrerstatninger til norske sauebønder.

Foto: NRK

– Hvis de vil fortsette å være sauebønder, så må de være villige til å drive mye mer med forebyggende tiltak. Og så må staten og fylkeskommunen være villige til å prioritere forebyggende tiltak istedenfor å pøse enorme summer ut på erstatninger, sier landbruksforsker og naturverner Stein Bie.

Sauer som slippes på beite i skog- og fjellområder i Hedmark har større sjanse for å bli drept av rovdyr enn sauer som slippes på beite mange andre steder i landet. De påfører norske bønder store økonomiske tap, men er først og fremst et dyrevelferdsproblem, mener Bie.

– Hele landbrukssiden og rovdyrforvaltningen må tenke sammen om å finne andre løsninger, for dette kan ikke fortsette i det lange løp. Vi har andre krav til dyrevelferd i dag enn vi kanskje hadde for en generasjon siden, sier han.

Rekordtidlig sanking av sau

ROVDYRANGREP: Sauebønder i Gudbrandsdalen måtte i sommer ta hjem sauene rekordtidlig på grunn av rovdyrskader.

Foto: Privat

Bør trenes til å beite i flokk

Et forsøk med vokterhunder til å passe på sauer i Stor-Elvdal i Hedmark ble ikke så vellykka. Flokken spredte seg over så store områder at hundene ikke hadde sjans til å vokte dem mot jerv, og halvparten av lammene ble drept.

Hvis man skal slippe sauer i utmark der det er rovdyr, så bør sauene trenes opp til å beite i flokk, mener Slavomir Janda som var med på vokterhundprosjektet.

– Man trenger gjetere. Og så må man bruke hundene til å holde sauene sammen så man kan ha oversikt over hva som skjer, sier han.

Tolga-ordfører Erling Aas-Eng

VANSKELIG: Leder av Hedmark bondelag Erling Aas-Eng tror ikke det er lett å legge om norsk sauehold og for eksempel trene sauene til å gå i flokk.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Skeptisk

Leder av Hedmark bondelag Erling Aas-Eng sier det er positivt at folk prøver å tenke annerledes for å hindre dyretragedier som skjer på grunn av rovdyr.

Men han tror likevel ikke det er lett å legge om norsk sauehold og for eksempel trene sauene til å gå i flokk.

– Beiteområdene i Norge er slik at vi ikke kan ha dyrene i flokk hele sommeren med tett oppfølging av gjeter. Biologi og geologi gjør at de ressursene vi skal bruke ligger spredt. Å sammenligne norsk sauehold med det vi kan se nedover på kontinentet er ikke realistisk, sier han.

Flere saker fra Innlandet