NRK Meny
Normal

Samler inn penger til Farida

DOKKA (NRK): Vennene til 10 år gamle Farida gir ikke opp kampen for at den afghanske jenta skal få komme tilbake til Norge. Søndag arrangerte de støttekonsert for å samle inn penger til familien i Kabul.

Støtte til Farida

DANSET FOR VENNINNEN: Ett år etter utsendelsen er det fortsatt mange som bryr seg om Farida. Søndag samlet støttespillerne inn penger til hus og mat for familien i Kabul med en konsert på Dokka.

Foto: Alexander Nordby/montasje / NRK

Det er nå nøyaktig ett år etter at familien ble tvangsutsendt til hjemlandet Afghanistan, men det enorme engasjementet på Dokka for Farida og hennes familie tar ikke slutt.

Til tross for at familien fikk medhold i Oslo tingrett før jul i at Utlendingsnemda (UNE) hadde gjort saksbehandlingsfeil og at utvisningen var urettmessig, er familien fremdeles i Kabul. UNE har nemlig anket saken.

– Vi sender penger nedover hver måned til hus og mat for å holde dem i live, sier Åge Evenstuen, som var den som tok initiativet til konsertene i kinoen på Dokka.

Støttespillerne samlet søndag inn 40.000 kroner til den lille familien. Lokale artister stilte opp på scenen, det gjorde også flere av Faridas skolevenner.

Støttekonsert i kinoen på Dokka.

STØTTEKONSERT: Heidi Johannessen var en av de mange artistene som deltok under støttekonserten for Farida (10) i kinosalen på Dokka søndag.

– Farida var ei norsk jente

Utsendelsen av Farida og familien fikk stor oppmerksomhet i fjor, både på Dokka og i den nasjonale debatten om utsendelse av asylbarn.

Engasjementet for at den velintegrerte familien skal få komme tilbake er fortsatt stort i det lille tettstedet i Oppland – blant både store og små. Søndag var det 400 personer til stede i kinoen.

Åge Evenstuen

INITIATIVTAKER: Åge Evenstuen og familien står bak støttearrangementet i kinoen på Dokka.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Støttegruppa sier de er fortvilet og rasende etter at Utlendingsnemda anket tingrettens avgjørelse.

– Vi ble veldig, veldig skuffa, sier Åge Evenstuen.

De frykter det vil ta nesten et år før saken kommer opp for lagmannsretten.

– Nå venter ei ny, lang tid for familien i Kabul, blant bomber og kriminalitet. Farida var ei norsk jente som ble deportert til et land hun aldri har bodd i, sier Merete Engen Enerstvedt, leder i støttegruppa.

Farida ble født i Iran, og kom til Norge i 2011.

Mener retten feiltolket loven

Norske asylmyndigheter har hele tiden hevdet at det ikke er noen grunn til å tro at familien risikerer forfølgelse i Afghanistan.

I tingretten argumenterte Utlendingsnemda med at det av allmennpreventive hensyn ikke må gis inntrykk av at afghanske familier kan komme til Norge i ulovlighet for så å få opphold senere.

– Vi har et regelverk å forholde oss til, og vi mener tingretten har tolket loven feil. For oss er det viktig å få en avklaring på det spørsmålet, sa seksjonssjef i UNE, Ingun Marie Halle til NRK da det ble klart at de anker Oslo tingretts avgjørelse.