Hopp til innhold

– Dette rommer hele Alf Prøysen

Alf Prøysens rullegardinmaleri ble i dag avduket på Prøysenhuset. Det er det første objektet som vises fram før den nye utstillingen åpnes 17. juli.

Avdukning på Prøysenhuet av et maleri Alf Prøysen malte i 1946. Daglig leder Hogne Moe avduker. Selger av maleriet Inge Haukvik forteller om motivet.

MALERI: Daglig leder Hogne Moe avduker maleriet og samler Inge Haukvik forteller om motivet. (Avdukingen skjer ca 1 minutt ut i videoen.)

– Det er veldig mye symbolsk her. Det blir flott å kunne vise det frem, sa daglig leder av Prøysenhuset, Hogne Moe, da det ble klart at de fikk kjøpe maleriet tidligere i juni.

Nå har de endelig fått det og hengt det på veggen.

Maleriet ble tidligere i vår kjøpt av Prøysen-samler Inge Haukvik fra Trøndelag.

Hogne Moe, daglig leder

DAGLIG LEDER: Hogne Moe betegner bildet som en kommentar til Prøysens eget forfatterskap malt på terskelen før det hele startet.

Foto: Ola B. Strande / NRK

Trønderen skaffet seg maleriet etter at det hadde blitt lagt ut til salg på nettet.

– Men så tenkte jeg i etterkant at det hadde vært enda bedre om vi kjøpte det av ham slik at vi kunne ha det, forteller Moe på Prøysenhuset.

Inge Haukvik ble glad da han fikk en henvendelse fra Prøysenhuset, for han har savnet slike initiativ fra dem. Selv om maleriet betyr mye for Haukvik, så var ikke avgjørelsen om å selge vanskelig å ta. Spesielt ikke når bildet ble lovet en varig plass i utstillingen på Rudshøgda.

– Vi har ikke kjøpt det for å stue det vekk. Dette er et veldig viktig kunstverk ettersom at Alf selv har malt det. Det skal stå framme, ja, sier Hogne Moe bestemt.

I utstillingen skal maleriet plasseres i den delen av Prøysens liv som beskrives, sammen med andre objekter fra samme periode.

Den gode følelsen

Narren

NARREN: Prøysen identifiserte seg med narre-rollen. Han som underholdt og sto utenfor.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Hvor mye maleriet selges for er hemmelig, men det selges videre uten overskudd.

– Jeg ville ikke hatt noen god følelse hvis jeg skulle begynne å plusse på fortjeneste. Det er den gode følelsen som er betalinga mi, sier Inge Haukvik.

Samleren får dekket sin egen kjøpesum i tillegg til transporten av maleriet. Drivkraften bak samlingen hans er nemlig denne «gode følelsen». Haukvik sier at hvis han skulle nekte Prøysenhuset å overta et så spesielt og betydningsfullt objekt, og sitte på det selv, så ville han ikke oppnådd godfølelsen.

– Det er utrolig viktig å bevare den følelsen. En avgjørende faktor som samler, legger han til.

Hogne Moe bekrefter at Haukvik er genuint interessert i Prøysen. Han har vært behjelpelig tidligere også og bidratt med flere objekter til Prøysenhuset.

– Dette er veldig prisverdig. Hans intensjon er jo å spre Prøysen-materiale til så mange så mulig, sier Moe.

Maleri av Prøysen på Prøysenhuset

FORNØYD: Både daglig leder av Prøysenhuset Hogne Moe (t.v.) og Prøysen-samler Inge Haukvik (t.h.) er fornøyde med at bildet har havnet på Rudshøgda.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Prøysenhuset var målet

Det var Øyvind Straume fra Jessheim hadde maleriet i sitt eie og som solgte bildet til Haukvik i vår. Han er meget fornøyd med at det nå havner på Prøysenhuset, for det var der han synes det burde være da han bestemte seg for å selge.

– Da er maleriet kommet hjem, sa Straume fornøyd da NRK fortalte ham nyheten.