- Endelig blir det Prøysen-diskografi

Han har brukt tusenlapper for å sikre seg enkelte singler, i jakten på ulike versjoner av Prøysen-utgivelser. Nå bidrar samlingen til den første Prøysen-diskografien noensinne.

Leverte 2500 Prøysen-versjoner

Inge Haukvik leverte 2500 tolkninger av Alf Prøysen til Høgskolen i Hedmark denne uka.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Dette har jeg drømt om lenge. Men datakunnskapene mine er ikke gode nok til at jeg kunne gjøre det sjøl, sier Inge Haukvik fra Børsa i Sør-Trøndelag.

Onsdag denne uka kom han til Høgskolen i Hedmark med bilen proppa full med 800 singler, kassetter, LP-er og noen cd-er med ulike artister fra hele verden som har tolka Alf Prøysen. 2500 versjoner er det til sammen på ulike språk.

Får aldri nok av Prøysen

Trønderen har samlet på ulike Prøysen-objekter i 21 år, og vet det meste som er å vite om forfatteren fra Hedmarken. Mellom 900 og 1000 objekter leverte han til Prøysenhuset i Ringsaker for noen år siden.

Så begynte jakten på plate og kassettversjonene som er utgitt, enten med Alf Prøysen eller andre artister som har tolket Prøysen.

–Jeg finner en til to ting hver dag. Jeg leter på platemesser og på nettet og er med på auksjoner, forteller han.

Samlingen består nå av 800 plater, kassetter og LP-er med 2500 ulike versjoner av kjente og kanskje mindre kjente Prøysen-tekster.

En gang var jeg med på en budrunde på en singel og måtte gi meg da budet var oppe i 4500 kroner. Den fikk jeg senere tak i for 1500 kroner, så det er jeg ganske fornøyd med.

Inge Haukvik

Han samler ikke bare for å ha det i hylla, han går gjennom hver eneste låt og noterer.

– Jeg liker aller best de versjonene som får fram varmen i budskapet hans. At det ikke blir så mekanisk, sier Inge Haukvik.

Høgskolen i Hedmark har fått tilgang på samling med tusenvis av Prøysentolkninger.

Inge Haukvik har samla på Prøysen-objekter i 21 år.

Samling på tur

Egentlig hadde Inge Haukvik planer om å lage en diskografi, en systematisk kronologisk sammenstilling av plateinnspillingene sjøl. Målet var å gjøre det tilgjengelig for alle andre slik at de kunne få den samme oversikten som han.

– Jeg fant ut at datakunnskapene mine ikke holdt mål til å gjennomføre den jobben sjøl, sier han.

I forbindelse med jubileumsåret til Alf Prøysen har Høgskolen i Hedmark jobbet med en Prøysen-bibliografi. De fikk snusen i samlinga til trønderen, for ingen andre har en så fyldig samling. Nå tar de jobben med å lage en diskografi.

– Jeg låner samlinga bort så lenge de har bruk for den, sier Haukvik. Men han vil ha den tilbake.

Og han husker nesten i detalj alle platene og kassettene som ligger i kassene han kjørte fra Børsa til Hamar denne uka.

Prøysen på japansk

Leverte 2500 Prøysen-versjoner

Teskjekjerringa på japansk var av de kuriøse funnene Inge

Foto: Halvor Mykleby / NRK

I kassen med singler plukker Inge Haukvik opp en litt kuriøs versjon. Det er Teskjekjerringa på japansk.

– Ikke be meg om å lese hva som står her på coveret, men jeg vet det er Teskjekjerringa, sier han når han overleverer samlinga til Karianne Hagen på Høgskolen i Hedmark.

Hun er bibliotekar og har fått statlig støtte til å gå gjennom platene for å gjøre den tilgjengelig for alle på nettet.

Jeg har gleda meg til dette. Det klør i fingrene etter å begynne.

Karianne Hagen, bibliotekar

Karianne Hagen blar gjennom «Geitekillingen som kunne telle til ti» på dansk, svensk og norsk. Hele sommeren og høsten kommer til å gå med for å gå gjennom og registrere alle tolkningene. Neste år kan alt være tilgjengelig på nettsidene til Nasjonalbiblioteket.

– Og her har vi den svenske fotballspilleren som synger «Lars til Hamar med slakt», sier Inge Haukvik og plukker opp en plate fra singel-boksen.

Jakten er ikke over

Det eneste Inge Haugvik er helt sikker på når han nå har overlevert samlinga til Høgskolen i Hedmark, er at den ikke er komplett.

– Det finnes så mange utgivelser. Også utgivelser der Prøysen sitt navn ikke en gang står, sier han.

Han har funnet en singel med dansk versjon av Musevisa der Alf Prøysen sitt navn ikke står på cover eller på plata.

Målet er å komme så nær en komplett samling som mulig. Jeg jakter så lenge jeg lever.

Inge Haukvik

For enda har ikke den store jakta på cd'er begynt, og han vet at bare i jubileumsåret til Alf Prøysen kommer det til å komme mange versjoner fra ulike artister.