NRK Meny
Normal

Politiet vil ha vekk kriminelle tiggere

Mange tigger ikke i nød, men driver med kriminell virksomhet, mener politiet i Hamar. De er bekymret for utviklingen og ønsker et forbud.

Bjørn Lier og Knut Fangberget

Politistasjonssjef Bjørn Lier og varaordfører Knut Fangberget ønsker forbud mot tigging i Hamar.

Foto: NRK

Politiet i Hamar har merket at tiggermiljøet i byen har endret seg det siste året.

– Slik vi vurderer det nå, med den utviklingen vi har sett det siste året, så ønsker vi oss et tiggeforbud på offentlig sted, sier politistasjonssjef i Hamar, Bjørn Lier.

Selger narkotika

Bjørn Lier, politistasjonssjef i Hamar

Politistasjonssjef i Hamar, Bjørn Lier, sier de ikke liker utviklingen i tiggermiljøet i Hamar.

Foto: Einar Langholen-Schulstad

Lier forteller at det har kommet flere tiggere, og mer aggressive tiggere, til byen det siste året. Utover vinteren og våren har de også sett at noen av dem driver med kriminell virksomhet, som salg av narkotiske tabletter, og at dette tiltrekker seg noen ungdommer.

Politiet har hatt saken oppe i Politirådet og drøftet den med ordføreren og rådmannen i Hamar.

– Vi vurderer fortløpende om vi skal komme med et endringsforslag til politivedtektene, slik at det blir et forbud, men vi har ikke sendt forslaget til kommunen ennå, sier Lier.

Politiet i Hamar vil vurdere å innføre tiggersoner i byen

Tigger på kirketrappa

Knut Fangberget, varaordfører Hamar

Varaordfører i Hamar, Knut Fangberget (H) vil endre politivedtektene for å kunne forby tigging.

Foto: Einar Langholen-Schulstad

Varaordfører i Hamar, Knut Fangberget (Høyre), er glad for at politiet har så god oversikt over tiggermiljøet.

– Det er utviklingen det siste halve året som er bekymringsfull. Særlig dette med narkotikaomsetning og rekruttering av nye brukere bekymrer oss veldig, sier Knut Fangberget.

Han reagerer også kraftig på at bryllupsselskaper overfalles på kirketrappa og at sørgende i begravelser blir oppsøkt av tiggere.

– Det oppfatter folk som svært ubehagelig og det syns vi som politikere at Hamar ikke skal ha, sier varaordføreren.

Mangler sanksjonsmuligheter

Tigger i Hamar sentrum

Politiet vil ikke hindre de som er i nød og trenger hjelp å be om det, men ønsker sanksjonsmuligheter mot de som også driver med kriminell virksomhet.

Foto: NRK

Høyres landsmøte har vedtatt å gå inn for et forbud mot tigging, men det er ikke flertall for det på landsbasis, så saken må diskuteres lokalt og behandles i kommunestyret.

– Da vil vi lytte til rådet som politiet gir, og vedta politivedtekter deretter, sier Fangberget.

Dilemmaet blir å skille mellom tiggerne som er i nød og de som ikke er det, for politiet ønsker ikke å nekte folk som trenger hjelp å be om det.

– Vi mener vi skal klare det, slik at vi får en sanksjonsmulighet til å bortvise og eventuelt utvise de som driver med kriminell aktivitet, sier Lier.

Må trolig vente til høsten

Hvis et tiggeforbud må vedtas av kommunestyret, blir det ikke før i september.

– Men mye taler for at dette bør innføres før den tid, sier Knut Fangberget. Hvis det holder med vedtak i formannskapet, bør det innføres forbud med en gang.

Det er opp til hver enkelt kommune om de ønsker å innføre et forbud. Hamar blir i tilfelle en av svært få kommuner i Norge som foreløpig har forbud mot tigging.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.