NRK Meny
Normal

Penjonerte lensmenn må hjelpe til med flomtaksering

I Nord-Østerdalen er det så mange skader etter flommen at politiet ikke har tid til å ta seg av alt takseringsarbeidet alene. Derfor har pensjonerte lensmenn blitt kalt tilbake på jobb for å hjelpe til.

Brua borte

Her gikk brua over elva Auma som ble tatt av vannmassene den første flomdagen 22. mai.

Foto: Audun Eggset

– Det er rett og slett et spørsmål om kapasitet for å kunne gjennomføre befaringer innen vinteren trår til, forklarer Bjørn Tore Gutle, lensmann i Tynset.

Bare i Nord-Østerdalen ble det registrert omtrent 180 skader etter flommen. For å klare å gjennomføre takseringsarbeidet over skadene har pensjonerte lensmenn blitt kalt inn på jobb igjen.

– Gjør meg ingenting

Den tidligere lensmannen i Alvdal og Folldal, Geir Brun, er en av dem som har blitt kalt inn på jobb igjen. Han har vært pensjonert i et halvt år, men har ingenting imot å bidra med å få unnagjort takseringsarbeidet

– Det gjør meg absolutt ingenting. Jeg liker å drive ute blant folk, så jeg synes det er veldig fint å komme tilbake, forteller Brun.

Flommen i elva Auma etterlot seg store skader, og den pensjonerte lensmannen fikk i oppdrag å finne ut hvor store skadene er.

– Her stod det ei bru før flommen kom, og den er nå borte. Jeg vet det ble sagt at brua ble sett langt nede i Glomma-vassdraget, sier den tidligere lensmannen.

Vann over veg

Elva Auma vokste seg stor under flommen og tok til slutt med seg trebrua.

Foto: Audun Eggset

– Leit å se skadene

Politiet er ikke profesjonelle takstmenn, derfor har Geir Brun har med seg Kjell Horten og Ole Nyhus på befaringen ved Auma i Alvdal. De er utnevnt av Tingretten som skjønnsmenn – det vil si at de er fagmenn med kompetanse til å taksere skadene etter flommen.

– Her som brua stod har elva gått til angrep på fyllingene på veiskråningene nedstrøms. Her må det plastringsmasse til for å sikre fundamentene, påpeker Horten, som er fra anleggsbransjen.

Det er mange både små og store skader etter flommen, og Horten synes det er leit å se ødeleggelsene.

– Det er aldri moro å se på skader som er gjort, jeg kunne tenkt å være foruten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil ha ski-NM til Lillehammer

  Lillehammer Skiklub har meldt seg på i kampen om
  å få arrangere del 1 av NM i langrenn i 2020. Også Konnerud IL i Drammen vil ha arrangementet. Avgjørelsen faller i januar.

 • Alle hadde skrapt ruta

  Politiet i Elverum hadde i dag tidlig kontroll av om folk kjørte med isfrie ruter. Resultatet var oppløftende for alle de 59 som ble stoppet hadde brukt iskrapa godt.

 • Ny fysisk trener i KIL

  Kongsvinger har ansatt italienske Lidio Melis som ny fysisk trener i klubben. Han vil også få ansvar for utviklingsavdelingen i klubben og for ernæring. Det melder Glåmdalen.