NRK Meny
Normal

Øygard på tilhørerplass i Høyesterett

Rune Øygard og kona Reidun er på plass når Høyesterett behandler saken mot ham i dag. Den fornærmede jenta er ikke i retten.

Øygard-saken i Høyesterett

Høyesterett avgjør lengden på straffen til Rune Øygard i dag.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Høyesterett behandler i dag saken mot tidligere Vågåordfører Rune Øygard. Høyesterett skal behandle hvilken straff Øygard skal få.

Det er aktor Torbjørn Klundseter som fører ordet først, før forsvarer Mette Yvonne Larsen slipper til. Klundseter ga innledningsvis et resyme av saken.

Kun lengde på straff

Øygard ble i lagmannsretten dømt til fengsel i ett år og tre måneder for gjentatte seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente. Han ble også dømt til å betale henne en oppreisning på 120.000 kroner. Det var en mildere straff enn han fikk i tingretten, der han ble dømt til fengsel i fire år.

Både aktor Thorbjørn Klundseter og Rune Øygard anket straffeutmålingen i lagmannsretten, mens Øygard også anket skyldspørsmålet.

Dette har Høyesterett avvist å behandle. Dermed er det kun straffeutmålingen Høyesterett skal ta stilling til.

Øygard stiller

Forsvarer Mette Yvonne Larsen bekrefter at Rune Øygard og kona Reidun vil være til stede i Høyesterett på tilhørerbenken. Han har ikke anledning til å si noe i Høyesterett.

Øygard

Den fornærmede jenta kommer ikke til å være til stede i retten.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Han ønsker å være til stede, selv om det er en belastning igjen å få rippet opp i dette. Det kommer fram ting om hans situasjon og hans historie som han ønsker å få med seg, sier Larsen.

Jenta kommer ikke

Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal er på ferie og er ikke i retten. Den fornærmede jenta stiller heller ikke. De har heller ikke en formell rolle i behandlinga i Høyesterett.

– Det er en kombinasjon av flere faktorer, som at jeg ikke er der og at det er svært langt å reise for en skoleelev, sier hun.

Men det kommer til å være noen fra hennes familie der, trolig hennes mor, opplyser Braathen Hjortdal.

Hun legger til at for jentas del er saken avsluttet, men at det sjølsagt har stor betydning for henne hvilken straff Øygard får.

– Det er jo en spenning for henne at saken nå kommer opp på nytt, men nå er hun over i en fase der hun skal forsøke å leve et så normalt liv som mulig etter belastninga hun har vært igjennom, sier Braathen Hjortdal.

I Høyesterett er det ingen som skal vitne. Det er kun forsvarer og aktor som prosederer, og eventuelt svarer på spørsmål fra Høyesterettsdommerne.

Det er ventet at Høyesterett vil bruke to til tre uker på å behandle saken.

– Jenta er lettet over at Høyesterett ikke vil behandle Øygard-saken

Høyesterett vil ikke vil behandle Øygard-saken

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.