Hopp til innhold

Nå stenges dørene på Tonsåsen

I dag forlater de siste brukerne Tonsåsen Rehabiliteringssenter. Etter 35 års drift stenger helseinstitusjonen i Etnedal.

Trond Olsen lært livsstilenrding på Tonsåsen Rehabiliteringssenter. Nå legges senteren ned.

FIKK HJELP PÅ TONSÅSEN: Diabetiker Trond Olsen har fått hjelp til å endre livsstilen og tror ikke han ville klart det uten et opphold på Tonsåsen Rehabiliteringssenter.

– Når Tonsåsen forsvinner, så betyr det at mange ikke får hjelp framover. Og det er jo veldig synd i forhold til overvekt, sier Trond Olsen.

Han har i dag sin siste dag på Tonsåsen Rehabiliteringssenter og forlater stedet 15 kilo lettere enn da han startet den åtte uker lange behandlingsprosessen. Olsen forteller at han har fått hjelp til å endre livsstilen, både når det gjelder kosthold, trening og indre motivasjon.

– Jeg som har diabetes vet stort sett hva jeg må gjøre for ikke å gå opp i vekt og ha et bra liv. Men jeg hadde ikke klart det uten å ha vært her, sier han.

Dagny Hovi står utendørs med snø og skog i bakgrunnen.

SLUTT: – Nå er den tidsepoken forbi, og hva som skjer framover det vet vi faktisk ikke ennå, sier Dagny Hovi, som eier Tonsåsen Rehabiliteringssenter sammen med broren sin.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Fikk ikke ny kontrakt

Rehabiliteringssenteret i Etnedal i Valdres har jobbet med livsstilsendringer i 35 år. Senteret fikk ikke fornyet kontrakten sin med Helse Sør-Øst fra nyttår, og nå er det kroken på døra for familiebedriften.

– Nå er den tidsepoken forbi, og hva som skjer framover vet vi faktisk ikke ennå. Det blir i hvert fall en pause, og den kjenner jeg at jeg virkelig trenger nå, sier Dagny Hovi, som eier stedet sammen med broren sin.

Bedriften har vært i familien siden faren deres startet opp i 1980. Over 20 ansatte mister nå jobben sin. Tonsåsen har hovedsakelig spesialisert seg på kostholds- og livsstilsendringer, og har fram til i dag hatt driftsavtale med Helse Sør-Øst om rehabiliteringstilbud av brukere med sykelig overvekt.

– Det som jeg synes har vært mest spennende er å se de endringene som skjer hos folk, når de legger om livsstilen sin, blir oppmerksomme, blir bevisste og virkelig tar tak i seg selv, sier hun.

Oppussing og omstilling

Rehabiliteringssenteret har fått 4,5 millioner kroner fra Helse Sør-Øst i omstillingsmidler. Mye av midlene skal brukes på et tilbud som rehabiliteringssenteret skal utvikle til brukere ute i kommunene.

– Vi er i et forprosjekt. Det blir i samarbeide med kommunene i Valdres for å bygge opp en tjeneste. Her på Tonsåsen stenger vi dørene. Vi bruker litt av tiden framover til å pusse opp etter slitasje, sånn at vi får ryddet til eventuell fremtidig drift, hva den nå enn måtte bli, sier Dagny Hovi.