Nå skal denne filmklassikeren spilles inn på nytt

«Fjols til fjells» er en av tidenes største filmsuksesser i Norge. Nå får den nytt liv.

Leif Juster og Unni Bernhoft som hotellbestyrer Poppe og piccoloen Rudolf

KLASSIKER: Fjols til fjels er blitt en sentral del av norsk filmhistorie. Se utdrag fra den klassiske komedien med Leif Juster i storform her.

Den 60 år gamle komedien Fjols til fjells er en av de mest legendariske filmene i den norske filmhistorien. Filmen ble regissert av Edith Carlmar, med komiker Leif Juster i hovedrollen.

Tross lunkne kritikker ble filmen en stor publikumssuksess da den kom i 1957. Nå, 60 år etter, skal situasjonskomedien spilles inn på nytt – i Trysil.

Budsjett på 25 millioner

Det er produksjonsselskapet Eikeland og Haug AS som har kjøpt rettighetene til Fjols til Fjells. Rollelisten er ikke klar, men kjente skuespillere fra hele Skandinavia er tenkt inn i rollene. Produksjon- og lanseringsbudsjettet vil være cirka 25 millioner.
Innspillingen vil skje vinteren 2019, og filmen vil få kinopremiere i Norden februar 2020.

Produksjonsselskapet har lett i hele landet etter en riktig destinasjon for innspillingen av den nye, norske storfilmen, og landet altså på Trysil som innspillingssted.

– Det å spille inn en så stor film krever en location som har plass til oss. Trysil er den mest moderne og største skidestinasjonen i Norge, og da vi tok kontakt ble vi raskt enige om at filmen hørte hjemme her, sier produsent Stig Hjerkinn Haug.

Trysil er ikke overraskende svært fornøyd med å få tildelt en så stor filmproduksjon.

– Det var «kanon» å få den forespørselen. Filmen kommer til å nå ut til både Sverige og Danmark, som er våre hovedmarkeder sammen med Norge. Dette kommer til å styrke Trysils varemerke enormt, sier direktør for Skistar i Trysil, Bosse Halvardsson.

Stig Hjerkinn Haug

PRODUSENT: Stig Hjerkinn Haug la onsdag formiddag frem planene for nyinnspillingen av Fjols til fjels. Produksjonsselskapet ønsker å nå et stort publikum i hele Skandinavia.

Foto: Frode Meskau / NRK

Forviklinger på et hotell

Originalfilmen fra 1957 handler om hotellbestyrer Poppe (Leif Juster) samt pikkoloen Rudolf (Unni Bernhoft) som forsøker å hjelpe gjestene ved Hurumhei Høyfjellshotell. Men dette fører til problemer og forviklinger for gjestene, og komiske scener for publikum. «Fjols til fjells» ble også Liv Ullmanns gjennombrudd som skuespillerinne på filmlerretet, den første scenen i filmen var den aller første filmscenen hun spilte i.

I den nye filmen ønsker produksjonsselskapet å få frem de mange karakterene som man finner på en moderne, norsk skidestinasjon: hyttefruen, skifamilien, tråkkemannskapet, hotelldirektøren og politiet på ski.

– Den gamle klassikeren tok jo for seg hvordan man brukte fjellet da. Og den gang var det veldig eksklusivt å dra til et høyfjellshotell. Mens det vi skal gjøre er å ta et fugleperspektiv på alt som skjer på en sånn destinasjon i dag og lager det vi kaller en «multiplot-film».

Og han utdyper:

– Vi setter opp masse karakterer i masse forskjellige universer. Vi håper å sette sammen dette til en film med mye komikk, og det har vi stor tro på at vi skal klare.

Fjolls til fjells

LEGENDE: Leif Juster har servert mange uforglemmelige filmøyeblikk. Nå skal en av hans aller mest kjente filmer, Fjols til fjells, nå nye generasjoner gjennom en nyinnspilling.

Foto: SCANPIX