Hopp til innhold

Måler cannabis-bruk med kloakkprøver

Prøver av kloakkvannet viser at det brukes mer syntetisk cannabis i Hamar enn i byer som Oslo og Bergen. Men politiet har til nå ikke gjort et eneste narkotikabeslag.

Vannprøve på HIAS

HIAS sendte vannprøver fra kloakken til NIVA som analyserte og fant syntetisk cannabis.

Foto: Halvor Mykleby/NRK

Narkotika, syntetisk cannabis

Den kunstige cannabisen er ikke større enn et oreganofrø. Rusmiddelet er svært vanskelig å spore med tradisjonelle metoder, men .

Foto: NRK

Syntetisk cannabis er blant annet psykosefremkallende og kan gi hjerteinfarkt.

Det forhindrer ikke at veldig mange i Hamar bruker det. Det er sosialt akseptert blant mange ungdommer.

Men uansett hvor mange razziaer politiet gjør, så finner de ikke stoffet. De mangler både midler og kompetanse til å oppdage det.

– Vanskelig å spore

Steen Morten Johansen, politioverbetjent

Politioverbetjent Steen Morten Johansen sier politiet mangler kunnskap og midler til å avsløre den syntetiske cannabisen.

Foto: Halvor Mykleby/NRK

– Kunstig cannabis har ikke eksistert så lenge, så vi mangler kunnskap, det skal vi være ærlige på. I tillegg er brukerdosene svært små, så det er vanskelig å finne.

Det sier politioverbetjent Steen Morten Johansen ved Hamar politistasjon.

Det er også slik at narkotikahunder ikke klarer å lukte seg fram til stoffet. Og det oppdages ikke på urinprøver.

Men politiet vet likevel at det nærmest flommer over av stoffet i Hamar. Det viser nemlig prøver av kloakkvannet på HIAS.

I juli i 2012 ble vann- og avløpsselskapet HIAS bedt om å sende inn vannprøver til NIVA. Forskningsinstituttet analyserte kloakkvannet i Oslo, Bergen og Hamar for å finne ut hva slags narkotika som blir misbrukt.

Overraskende nok fant forskerne ut at det var mer syntetisk cannabis i Hamar enn i de to langt større byene.

– Økt toleranse for bruk

Mengden er målt i antall milligram per dag per 1000 innbyggere i de aktuelle byene. I Hamar var dette tallet 62 milligram, mens det i Bergen var 56 og i Oslo 49.

– Det sier meg at det blir brukt. Så må vi tenke deretter, sier Steen Morten Johansen.

Se TV-reportasjen her:

Prøver av kloakkvannet viser at Hamar har et stort problem med syntetisk cannabis. Men stoffet lar seg vanskelig spore og politiet har ikke gjort et eneste beslag.

De som misbruker syntetisk cannabis får en billig og kraftig rus som bare varer i noen timer. Det er en potensielt veldig farlig rus.

At rusen er kort og ikke kan avsløres av urinprøver, betyr at det blir veldig vanskelig for både politiet og foreldrene og avsløre misbruket. Det holder ikke for foreldre å tenke at alt er greit, så lenge de ikke lukter alkohol av sønnen eller datteren, eller ser noe annet galt.

– Det er nok mange år siden det var greit, sier politioverbetjent Johansen.

Han forteller at toleransen for narkotikamisbruk, og da særlig hasj og marihuana, er større enn før, og at det oftere enn før brukes som et vanlig rusmiddel på fester.

Kloakken avslører mye

Mai Riise, HIAS

Mai Riise i HIAS.

Foto: Halvor Mykleby/NRK

Det er altså prøver av kloakken på renseanlegget på HIAS som er beviset for at det brukes mye syntetisk cannabis i Hamar.

– Jeg syns jo det er veldig spennende at det går an å analysere sånne ting på avløpet vårt. Det finnes avanserte analysemetoder for å finne spor av forskjellige ting i kloakken, sier May Riise i HIAS.

Ved å analysere slammet kan man også finne ut hva slags miljøgifter vi sender ut gjennom f.eks. vaskemidler og hårpleieprodukter.

Flere saker fra Innlandet