NRK Meny
Normal

Lege jobbet svart – unndro 1,9 millioner i skatt

En lege fra Hedmark er dømt til fengsel i ett år og fire måneder for skatteunndragelse og for ikke å ha ført regnskap for firmaet sitt.

Tinghuset i Elverum

TILSTO: Mannen erkjente det han var tiltalt for å ha gjort derfor gikk rettssaken som en forenklet sak i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen i 60-årene erkjente straffskyld da rettssaken mot ham gikk i Sør-Østerdal tingrett i midten av oktober.

Jobbet svart

Han forklarte i retten at familiære og personlige forhold gjorde at han fikk økonomiske problemer, og han så etter hvert ingen vei ut. Via et firma han eide tok han blant annet på seg strøjobber som lege.

Han bestemte seg for å arbeide svart for å ha penger til livsopphold. Han førte heller ikke regnskap for firmaet, og den samlede omsetningen fra 2004 til 2010 var på 5,5 millioner kroner, ifølge dommen fra Sør-Østerdal tingrett.

Han forklarte i retten at han skjulte inntektene fra det svarte arbeidet ved at andre sto som eier på eiendeler han kjøpte. Han var også stadig på reisefot uten fast adresse.

Flere år

Saken mot legen har pågått i flere år og startet høsten 2011 da politiet fikk en foreløpig anmeldelse fra Skatteetaten. Han ble tatt inn til avhør og erkjente at han ikke hadde ført regnskap for firmaet sitt og skatteunndragelse. Det tok to år før den endelige anmeldelsen fra Skatteetaten kom, og mai 2014 ble det tatt ut tiltale mot legen.

Dato for behandling i tingretten ble satt til september, men politiet fikk ikke tak i legen slik at de kunne forkynne tiltalen for ham.

Politiet valgte å etterlyse legen internasjonalt, men først i august 2016 ble han pågrepet i København. Han ble varetektsfengslet fram til rettssaken i oktober.

Inndratt 693 000 kroner

I et nytt avhør erkjente legen samtlige poster i tiltalen. Retten mener at politiet har brukt noe lang tid på saksbehandling, sjøl om også legen må ta noe av skylda.

Han får derfor noe strafferabatt for lang saksbehandlingstid, samt for å ha tilstått.

I tillegg til fengselsstraff får han også inndratt 693 000 kroner som han hadde på en bankkonto.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.