Vurderer å etterlyse lege med navn og bilde

En lege er tiltalt for grovt skattesvik etter at han ikke betalte skatt i flere år. I flere måneder har politiet i Hedmark forsøkt å få tak i mannen for å forkynne tiltalen for ham uten hell. Politiet mener han bevisst gjemmer seg, og vurderer å etterlyse han i media med navn og bilde.

Richard Røed

Leder for økoteamet i Hedmark og aktor i saken, Richard Røed, sier politiet har brukt mye tid på å få tak i mannen uten å lykkes. – Nå håper vi at publikum kan hjelpe oss.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Det er veldig uvanlig at vi ikke klarer å få tak i en person som vi skal forkynne en tiltale for, sier politiadvokat og leder for Økokrimseksjonen i Hedmark politidistrikt, Richard Røed.

Mannen i 50-årene, som politiet i flere måneder har forsøkt å få tak i, er tiltalt for overtredelse av bokføringsloven og grovt skattesvik, og saken har en strafferamme på seks år.

– Det er en alvorlig tiltale, og han risikerer flere års fengsel.

Skattesvik på over to millioner kroner

Saken mot mannen, som er utdannet anestesilege, ble oppdaget etter et bokettersyn i firmaet hans i 2011.

Dette førte til en politietterforskning med ransaking, og det viste seg at mannen i flere år ikke skal ha ført regnskap eller betalt skatt. I denne perioden bodde mannen i Elverum.

– Dette har pågått i en periode på over seks–sju år. I denne perioden hadde firmaet en omsetning på fem millioner kroner, og skattesviket har vært på over to millioner kroner.

Økokrim

Økoteamet i Hedmark politidistrikt har etterforsket saken der en mann er tiltalt for grovt skattesvik.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen har via sitt firma leid ut sin arbeidskraft til helseinstitusjoner over hele landet. Han har fått lønn derfra inn på konto, men har ikke gitt disse opplysningene videre til Skatteetaten, ifølge Røed.

Rettssaken mot mannen skulle gå i Sør-Østerdal tingrett i slutten av september, men fordi politiet ikke klarte å få tak i mannen ble saken utsatt.

– Vi har berammet et nytt rettsmøte 1. desember, men har fortsatt ikke fått forkynt tiltalen og bevisoppgaven mot ham.

For at en rettssak skal kunne gå så må tiltalen forkynnes for vedkommende saken gjelder.

Får ikke tak i tiltalte

Problemet i denne saken er at politiet rett og slett ikke får tak i den tiltalte. De hadde ham inne til avhør i 2012, og hadde e-postkontakt med ham i sommer, da de fikk forkynt den første tiltalen mot mannen.

Den gikk på simpelt skattesvik, da tiltalen ble utvidet til å gjelde grovt skattesvik måtte tiltalen forkynnes på nytt. Men det er lettere sagt enn gjort.

– Han har gjort seg utilgjengelig på alle mulige offentlige kanaler, som folkeregister, telefon, bil, næringsadresse og så videre. Ingenting er registrert på ham. I tillegg er han etterlyst nasjonalt, slik at hvis han blir stoppet av politiet vil han bli pågrepet. Vi har også sjekket bankkonto og bruk av den, og andre register som innimellom gir treff, uten hell.

Politiet har også besøkt adressen som mannen hadde registrert i folkeregisteret, men trolig har ikke han bodd der på flere år.

Tore Famestad

Mannens forsvarer Tore M. Famestad sier også han har problemer med å komme i kontakt med sin klient.

Foto: ANN-Kristin Mo / NRK

Også mannens forsvarer Tore M. Famestad bekrefter at heller ikke han har fått kontakt med mannen.

– Jeg har heller ikke lykkes å få kontakt med ham, men jeg kan ikke kommentere hvorfor det er slik, sier advokat Famestad.

Røed sier han ikke har opplevd personer som er tiltalt i straffesaker gjør seg så utilgjengelig som den tiltalte i denne saken.

– Jeg vil si at det er veldig uvanlig og spesielt at utdannede personer som han her til de grader velger å unndra seg offentlighetens lys. Det har jeg ikke opplevd tidligere.

– Gjemmer seg bevisst

Han tror mannen helt bevisst gjemmer seg for politiet.

– Med tanke på hva han har sagt tidligere til politiet om at han valgte å ikke endre adresse, og han har kjørt inntektene sine via kontoer som ikke er registrert på ham så er det nok veldig bevisste valg som tiltalte her har gjort. Han vet nok godt at politiet ønsker å få tak i ham for å forkynne denne tiltalen, og velger altså å distansere seg helt fra vårt ønske om å komme i kontakt med ham.

Røed synes også det er påfallende at forsvareren ikke får kontakt med sin klient, og at tingretten i Elverum også har hatt problemer med å få tak i mannen i forbindelse med oppgjøret av et dødsbo.

Forsvarer Famestad sier han ikke har noen firmenning om hans klient bevisst gjemmer seg for politiet.

Ber publikum om hjelp

Nå ønsker politiet rett og slett hjelp fra publikum til å få tak i mannen før rettssaken mot ham starter i desember.

Tinghuset i Elverum

Rettssaken mot mannen skal gå i Sør-Østerdal tingrett i Elverum i desember.

Foto: Linda Vespestad

– Med tanke på de problemene vi har hatt så langt med å få tak i ham, og siden tiden er i ferd med å renne ut, så er jeg ikke så veldig optimistisk. Vi vil gjerne ha hjelp fra publikum som vet hvem han er og hvor han befinner seg.

Han ser heller ikke bort ifra, som en siste utvei, at politiet må etterlyse ham via media.

– Hvis han ikke melder seg eller vi ikke får tips slik at vi kommer i kontakt med ham nå, så er det ikke usannsynlig at politiet vil etterlyse ham med fullt navn og bilde via media. Det er det hjemmel for.

Han legger ikke skjul på at de har brukt mye tid på å få tak i mannen. Det har vært en del etterforskning, oppfølging av spor og bruk av en del politiressurser ved blant annet oppsøking av adresser politiet har fått, ifølge Røed.

– Alt har vært fånytte, og usedvanlig mye tid har gått med på å prøve å lokalisere ham. Han kan ikke gjemme seg for alltid. Foreldelsesfristen her er 10 år, og jeg tror ikke han klarer å holde seg gjemt så lenge.