NRK Meny
Normal

Krass kritikk mot Caprino: - Vil ha kontroll på Flåklypauniverset

– Det Caprino Filmcenter ønsker er kontroll over hele Flåklypauniverset, hevdet Aukruststiftelsens advokat Are Stenvik i den betente rettssaken om retten til Il Tempo Gigante i dag.

Il Tempo Gigante

VIL HA KONTROLL: Aukruststiftelsen hevder Caprino Filmcenter vil ha kontroll på både Solan og Reodor Felgen også.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Denne saken handler om Il Tempo Gigante, det neste vil sannsynligvis være Solan, Reodor Felgen eller Ludvig. Aukruststiftelsen er allerede varslet om det, sa Stenvik i retten.

Rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett handler om hvem som har opphavsretten til bilen som hadde «hovedrollen» i Flåklypa Grand Prix.

Kommer kanskje ikke tilbake til Hunderfossen

Il Tempo Gigante i retten

Ikke utsatt for et komplott

Caprino Filmcenter hevdet i retten mandag at de ble utsatt for et komplott da Hunderfossen familiepark lagde en berg-og dal-bane der vogna ser ut som en kopi av Il Tempo Gigante. Parken fikk tillatelse fra Aukruststiftelsen, men Caprino Filmcenter ble aldri spurt.

Caprinos advokat: – Et komplott å holde Il Tempo Gigante-planene hemmelige

- Bruken av ordet komplott er fullstendig malplassert. Stiftelsen har etterlevd de avtaler som foreligger til punkt og prikke. Slik vi ser det er Caprino Filmcenter ute etter å ta kontroll over Kjell Aukrust sitt Flåklypaunivers, sa advokat Are Stenvik i retten tirsdag.

Krass kritikk mot Caprino

MALPLASSERT: Advokat for Aukruststifelsen Are Stenvik avviser påstandene fra Caprino Filmcenter om at de er utsatt for et komplott.

Foto: Torunn Myhre / NRK

I sin innledning la han vekt på at mye av det som behandles i rettssaken er vanskelig å bevise. De involverte er døde. Dokumentene er ufullstendige, og på et så vanskelig bevisnivå må være varsomme med å endre det bestående.

- Og det som har vært et ubestridt faktum i 45 år er at Kjell Aukrust er opphavsmann til figurer og miljø i Flåklypa. Dersom den historien omskrives belaster det Kjell Aukrusts kunstneriske ettermæle, og det er et tankekors, sa Stenvik.

Han sier til NRK at det ble aldri gjort noe forsøk på å ta kontroll over Aukrust-universet da Ivo Caprino levde.

Hevder de har opphavsretten

Caprino Filmcenter hevder i retten at de har opphavsrett i tegningen som lå til grunn for byggingen av Il Tempo Gigante, og i retten sa Stenvik at det er første gang noen har gjort krav på rettigheter i tilknytning til Aukrusts tegning.

Tegningen det er snakk om i retten - den som vises i filmen og som Reodor Felgen bygger etter - ligger bevart i Nasjonalmuseet som Aukrusts kunstverk.

- Det finnes to Flåklypa-univers. Det ene er skapt av Kjell Aukrust før Flåklypa Grand Prix-filmen. Det andre er det som ble skapt gjennom filmen hvor vi var fire likeverdige forfattere, sier Remo Caprino.

Remo Caprino, Il Tempo Gigante (filmbilen)

To univers: Remo Caprino viser til at det finnes to Flåklypa Grand Prix-univers.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Caprinos advokat Rune Ljostad mener det ikke enda har kommet fram noe nytt i rettssaken som gir grunn til å endre synet på at de ble utsatt for et komplott. Han viser til at Caprino Filmcentral hele tiden har vært klar på at en respekterer Kjell Aukrusts opphavsrett.

Alt gjøres etter samtykke fra Aukruststifelsen. Spørsmålet nå er om Aukruststiftelsen kan foreta seg noe med universet fra Flåklypa Grand Prix-filmen, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Mulig streik kan ramme Gjøvikbanen

    En streik i Bane NOR kan ramme Gjøvikbanen, skriver OA. Mandag er det mekling mellom Spekter og LO Stat/YS hos Riksmekleren. Blir ikke partene blir enige innen midnatt natt til 27. februar, kan ansatte i Bane NOR bli tatt ut i streik.

  • Lillehammer sikret bronsemedalje

    Lillehammer sikret seg bronsen i årets hockheyliga etter tap 3-4 for Sparta idag. Storhamar er forlengst seriemestere. I sluttspillet gjelder det å være best av sju kamper. Tirsdag til uka venter oppgjør mot Storhamar på hjemmebane.