Kommer kanskje ikke tilbake til Hunderfossen

– Bilen Il Tempo Gigante kommer ikke tilbake til Hunderfossen familiepark hvis det ikke blir enighet om rettighetene, sier Remo Caprino. Familieparkens nye berg-og dalbane har ført til krangel.

Il Tempo Gigante

RASK: Il Tempo Gigante med verdens raskeste mann som passasjer, Usain Bolt.

Foto: NTB Scanpix

Etter at Hunderfossen familiepark bygde berg- og dalbanen «Il Tempo Extra Gigante», fjernet Caprino bilen og modellbilen som ble brukt i filmen «Flåklypa Grand Prix».

– Ikke basert på filmen

Før helga fortalte NRK at Ivo Caprinos arvinger har fjernet bilen fra familieparken ved Lillehammer.

Årsaken var uenighet om rettigheter og kunstnerisk uttrykk etter at Hunderfossen åpnet sin nye berg- og dalbane.

– Bilen som har stått i en garasje her hos oss er laget ut ifra en filmversjon av Il Tempo Gigante. Mens vår versjon i parken, «Il Tempo Ekstra Gigante», er laget i samarbeid med Aukrust-stiftelsen basert på Kjell Aukrusts originale illustrasjoner, sier konsernsjef i familieparken, Per Arne Slapø.

Slapø mener de har rettighetene på sin side, fordi bilen Il tempo Gigante er laget spesielt til filmen.

– Er det i det hele tatt noen rettighetsproblematikk her?

– Det er slik at Caprino har laget filmen Flåklypa Grand Prix, med Il Tempo Gigante. Det ble laget et filmuttrykk på bilen, som skiller seg litt fra Kjell Aukrust sin opprinnelige utgave. Sånn sett er det en forskjell på rettighetene på filmuttrykket og Aukrust sine originalverker. Det er noen nyanser der som gjør at rettighetene er forskjellige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Il tempo gigante

POPULÆR: Il Tempo Gigante er fortsatt svært populær når den er på tur. Nå krangles det om rettighetene rundt bilen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kan havne i retten

Daglig leder i Caprino Filmsenter, Remo Caprino mener på sin side at de har rettighetene til begrepet «Il Tempo Gigante». Han sier at hvis dette ikke blir klarlagt, kommer ikke bilen tilbake til Hunderfossen.

– Det er ingen sjanse for at bilen kommer tilbake, hvis de ikke innrømmer at de her har gjort en grov feil. Hvis de fortsetter å hevde det de gjør at dette ikke har noe med vår film å gjøre, så må vi bruke rettsapparatet til å finne ut om vi har den rettigheten eller ikke, sier Caprino til NRK.

Akkurat nå står bilen i et filmstudio på Caprino Filmsenter. Caprino synes familieparken kunne informert dem om at de skulle lage en berg- og dalbane.

– De kunne informert oss på forhånd. De har jo holdt på med dette i to år. Vi må ta affære for å finne ut hvem som sitter på disse rettighetene, sier Caprino.

SE VIDEO: Hunderfossens nye berg- og dalbane:

Hunderfossen feirer 30-årsjubileum med ny berg- og dalbane. Bli med på tur med Il Tempo Extra Gigante!