NRK Meny
Normal

Jubler over regjeringas stamveg-avgjørelse

– Dette er et stort gjennomslag for oss i Valdres, sier Eivind Brenna. Ordføreren i Vestre Slidre mener regjeringas avgjørelse var den eneste riktige.

Eivind Brenna, Oppland Vestre

E16 gjennom Valdres hadde tapt stamvegkampen, men fikk det allikevel som de ville i dag.

Foto: Ole Martin Sponberg

Det var knytta spenning til hva Høyres Trond Helleland skulle si på den varsla pressekonferansen på Geilo mandag. De mye omtalte stamvegene mellom øst og vest har lenge vært snakket om.

– Vi har sett på realitetene og ser at Hardangervidda, Hemsedalsfjellet og Filefjell fyller ulike funksjoner, sier Helleland.

Dermed blir det en funksjonsdeling mellom de tre vegene. Hardangervidda prioriteres for turister, Hemsedalsfjellet prioriteres for næring- og tungtransport, mens E16 er en god og vintersikker veg allerede.

Forventer fullføring av veg

– Dette er et gjennomslag for oss i Valdres, sier ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna (V).

Det er en slik løsning de har ønsket og argumentert for hele tida. E16 gjennom Valdres er nemlig nesten gjort ferdig. Nå håper de at de kommer penger til resten.

– Nå må det planlegges mer på strekningen mellom Bjørgo og Øye og det har mye å si både for trafikksikkerheten og for turismen, sier Brenna.

Skuffa, men ikke knust

Vidar Eltun

Ordfører i Vang kommune, Vidar Eltun mener det er «kjempemessig» at E16 er tilbake i varmen.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Valdrisene nemlig tatt litt på senga da Solvik-Olsen i 2015 fortalte at E16 over Filefjell, den mest vintersikre av vegene mellom øst og vest, ikke var inne i «finalerunden» om å bli stamveg.

– men vi satte i gang arbeidet og har jobba godt både lokale her i Valdres og sammen med både Oppland, Hedmark og Hordaland fylkeskommuner for å få fram det vi mener er saklige og gode argumenter, sier ordfører i Vang kommune, Vidar Eltun.

Han er også leder i stamvegutvalget for E16 og ser veldig positivt på dagens uttalelser, selv om det foreløpig ikke er helt klart hva som ligger i det.

– Men vi regner i alle fall med at E15 blir fullført. Det er allerede investert tre milliarder i prosjektet, så det vil jo være galskap å ikke fullføre, sier Eltun.