NRK Meny
Normal

Helsearkivnedtur: – Forferdelig skuffet, sier Tynset-ordfører

TYNSET (NRK): Regjeringen vil at det planlagte arkivet kun skal være digitalt, og ikke arkivere papir. Det skal legges til andre steder.

Regjeringen foreslår at Tynset får et nasjonalt digitaliseringssenter, uten lagring av papirdokumenter.

SKUFFET: Nyvalgt ordfører på Tynset, Merete Myhre Moen fra Senterpartiet, er skuffet over at det ikke blir noe av de opprinnelige planene.

Det var i 2009 at det ble bestemt at et nytt helsearkiv skulle legges til Tynset.

Etter veldig mye fram og tilbake de siste årene ble spenningen utløst under fremleggingen av statsbudsjettet klokka 10 i formiddag.

Mindre enn planlagt

Gunnar Gundersen, Høyre

HØYRE: Gunnar A. Gundersen fra Hedmark Høyre på Stortinget kunne fortelle at bygget blir mindre og at det kun er den digitale delen av Helsearkivet som skal legges til Tynset.

Foto: Mette Finborud Børresen

Det nasjonale helsearkivet på Tynset får ikke penger over Statsbudsjettet, men skal finansieres av private og leies ut til staten.

– Arkivet på Tynset skal kun være digitalt, og skal ikke arkivere papir. Det skal legges til andre steder, sier stortingsrepresentant for Hedmark Høyre, Gunnar A. Gundersen.

Gundersen sier bygget på Tynset blir mindre enn planlagt.

– Tomtealternativet er for dyrt, og bygget blir mindre siden det ikke skal lagres papirer der.

Helserkivet skal bygges som et såkalt OPS-prosjekt, et offentlig/privat samarbeid. Det forutsetter at private tar ansvar for å bygge, og så skal staten leie.

Svært skuffet over regjeringen

Rykende fersk ordfører på Tynset, Merete Myhre Moen, representerer Senterpartiet. Hun har ikke mye godt å si om regjeringens avgjørelse i dag.

– Min første reaksjon er at jeg er forferdelig skuffet.

Hun er mest bekymret for at når de fysiske magasinene ikke bygges på Tynset, så kan også de mange arbeidsplassene henge i en tynn tråd.

– Jeg ser på dette som en måte å blidgjøre oss på at vi får arbeidsplasser. Men vi får ikke noe bygg og ikke noe penger. Da tror jeg det blir lett i neste runde å flytte disse arbeidsplassene et annet sted, sier Myhre Moen.

Hun varsler at de ikke har gitt seg og vil jobbe hardt inn mot Stortinget for å endre avgjørelsen.

Tegning av helsearkivet på Tynset

ARKIV-SPENNING: Slik var tegningene av det planlagte helsearkivet på Tynset som det har vært knyttet mye spenning til. Nå ser det ut til at det ikke blir noe av dette bygget.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Regner med mange arbeidsplasser likevel

Statsbudsjetttet sier ikke noe om hvor mange arbeidsplasser som kommer til Tynset.

– Jeg regner med at 9 av 10 av arbeidsplassene legges til Tynset, sier Gundersen.

Arkivet var planlagt å ha 80 arbeidsplasser, og i forhold til Gundersens utttalelser kan tynsetingene regne med over 70 arbeidsplasser, men det er altså ikke bestemt.

Det er ikke vedtatt noe byggestart, siden regjeringa nå må få en privat utbygger på plass.

– Jeg regner med oppstart så fort som mulig, det vil si i 2016, sier Gundersen.

Opposisjonen raser mot forslaget

Tross Høyres Gunnar A. Gundersens klare håp om fortsatt mange nye arbeidsplasser til Tynset, er det ikke mye skryt å få fra opposisjonspartiene på Stortinget fra hans eget hjemfylke Hedmark.

– Regjeringa avlyser i praksis helsearkivet på Tynset. I følge proposisjonen skal de leie et bygg for digitalisering på Tynset, og så lagre materialet enten i Rana eller Trondheim, melder stortingsrepresentant for Hedmark SP, Trygve Magnus Slagsvold Vedum.

Også Arbeiderpartiet føyer seg inn i rekken av kritikere.

– Dette er en trist dag for Innlandet. Dette er for dårlig, sier Knut Storberget.