Høie garanterer for at arkivet blir på Tynset

Ordfører i Tynset er glad for at helse- og omsorgsministeren garanterer for at det blir helsearkiv på Tynset, men han tror fortsatt ikke helt på at det er sant.

Bent Høie (Høyre)

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) garanterer at helsearkivet skal bygges på Tynset, ifølge Østlendingen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Den nye regjeringen skapte usikkerhet rundt framtida til Helsearkivet på Tynset da de fjernet 75 millioner kroner i oppstartsbevilgninger, men nå lover helse- og omsorgsministeren at arkivet skal bygges på Tynset, skriver Østlendingen.

Tynsetingene var klare til å sette spaden i jorda, da det ble klart at den nye regjeringen foreslår å fjerne oppstartsbevilgningen på 75 millioner kroner fra statsbudsjettet.

Dermed var forvirringen og frustrasjonen et faktum. Blir det ikke et Helsearkiv? Vil det havne i Trondheim, som tapte kampen om lokalisering i sin tid?

Onsdag tok Karin Andersen opp framtida til Helsearkivet på Tynset i spørretimen på Stortinget. Hun ville ha en garanti fra kommunalminister Jan Tore Sanner (Frp) om at arkivet skal legges til Tynset. Det fikk hun ikke.

Utsettelse

Ordfører i Tynset har reagert kraftig på saken, og ble ikke lettere til sinns etter onsdagens spørretime.

– Det var ikke noe mer betryggende det enn som har blitt sagt før. Dem sier at arkivet skal bygges, men Tynset nevnes ikke spesielt i den anledning. Dette skaper usikkerhet og uro. Nå må vi få klare svar, sa ordfører Bersvend Salbu til NRK etter spørretimen.

Men nå garanterer altså helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til Østlendingen at Helsearkivet skal bygges på Tynset.

– Regjeringens beslutning om utsettelse av prosjektet til 2015 er ikke knyttet til lokalisering av bygget. Det er fordi det ikke er tilstrekkelig konsekvensutredet. Mitt utgangspunkt er at det er veldig positivt at en har klart å etablere denne typen statlige institusjoner utenfor byene, sier Høie til ostlendingen.no.

Ikke 100 prosent fornøyd

Ordfører Salbu er positiv til at garantien, men er fortsatt ikke 100 prosent sikker på at saken er i boks for Tynset sin del.

Bersvend Salbu

Ordfører i Tynset, Bersvend Salbu, stoler fortsatt ikke helt på at Tynset får helsearkiv.

Foto: Privat

– Det er bra at han sier det, men da er det bare å få oppstartsbevilgningen på plass så er det handling bak de ordene. Nå er det skapt så mye uro og forvirring at dette kan de fjerne ved å gi en oppstartsbevilgning, slik at man kommer i gang. Så lenge det ikke er gjort så er vi ikke trygge, sier Salbu til NRK.no.

Regjeringen ønsker en ny konsekvensutredning av Helsearkivet på Tynset. En KS 2 som kvalitetssikrer styringsunderlag og kostnadsoverslag. Men ifølge Salbu er man i gang med dette, og den vil være ferdig i desember.

Han føler den nye regjeringen skaper rot og usikkerhet rundt Helsearkivet.

– Jeg er ikke sikker på at vi får Helsearkivet sjøl med den garantien. Med den forvirringa som har vært nå, og litt med tanke på det som Sanner svarte i spørretimen onsdag der det er litt misforståelser om konsekvensutredninger, og KS 2-prosessen. Det skaper enda mer grunn til å få vært krav igjennom, sier Salbu.

NRK ANBEFALER

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Etterforskar valdtektsforsøk

  Natt til sundag skal ei kvinne ha blitt forsøkt valdteke i Hamar sentrum. Valdtekta vart ikkje fullbyrda, og kvinna skal ha greidd å rive seg laus og fått hjelp av forbipasserande. Saka blir etterforska. Elles kan politiet melde om ei natt på det jamne med mindre ordensforstyrrelsar. Veret har truleg sett ein dempar på utelivet, seier Tom Kristiansen ved operasjonssentralen i Hedmark.

 • Skredfare og glatte hovudvegar

  Det er sjeldan varsom.no melder om faregrad tre her over så lang tid, seier verten i Leirvassbu, Ole Jacob Grindvold.

  – Men det er høgst reelt, for berre i dag har det vore tre mindre skred her, seier han. Nedbøren har også ført til ein del glatte hovudvegar i distriktet vårt, og operasjonssentralen åtvarar mot glatte hovudvegar.

  Ras ved Leirvassbu
  Foto: Ole Jacob Grindvold