Fersk meningsmåling: Sp kan få fire fra Innlandet på Stortinget

Senterpartiet øker sin oppslutning i Hedmark og Oppland, viser en fersk meningsmåling. – Vil kunne gå på bekostning av Frp, sier samfunnsforsker.

Pluggbilde Stortinget statsbudsjettet 2017

MANDATKAMP: Tall fra NRKs meningsmåling viser at Ap ligger an til å få tre mandater på Stortinget, Sp to og Høyre ett i både Hedmark og Oppland.

– De er i posisjon til å doble oppslutning og ta et distriktsmandat til, sier samfunnsforsker ved Høgskolen i Innlandet, Jon Helge Lesjø.

Han beskriver Senterpartiets fremgang i en fersk meningsmåling. På oppdrag fra Glåmdalen, Østlendingen, Oppland Arbeiderblad og NRK utførte InFact i uke 26 en meningsmåling i Hedmark og Oppland. Over 1000 personer over 18 år er spurt.

En tilsvarende meningsmåling ble gjennomført i uke 19. Da viste resultatene at Sp nesten har doblet sin oppslutning siden stortingsvalget i 2013.

Frp kan miste sitt distriktsmandat

Lesjø mener Sps fremgang kan føre til nedgang for Fremskrittspartiet, som nesten har halvert sin oppslutning siden forrige valg.

– Slik det ser ut nå, vil det kunne gå på bekostning av Fremskrittspartiet som ligger an til å miste sitt distriktsmandat i begge fylker, forteller samfunnsforskeren.

Hedmark og Oppland har seks distriktsmandater hver, pluss et utjevningsmandat. Fordelingen av stortingsrepresentanter fra begge fylker kan se ganske annerledes ut etter høstens stortingsvalg.

Valgkommentator for NRK, Jon Helge Lesjø.

ANALYSERER: Jon Helge Lesjø mener Sps partileder er deler av årsaken til fremgangen på meningsmålingene.

Foto: Alexander Nordby / NRK

I denne Stortingsperioden har Arbeiderpartiet tre mandater, Høyre ett, Fremskrittspartiet ett og Senterpartiet ett i begge fylker. I Hedmark har SV utjevningsmandatet, i Oppland Venstre. Ifølge meningsmålingen gjort i uke 26 kan fordelingen se slik ut i den neste perioden:

  • Ap: tre mandater
  • Sp: to mandater
  • Høyre: ett mandat

– I større målestokk innebærer det at de rødgrønne kan styrke seg på bekostning av den sittende regjeringen. Det kan også være at Frp kommer inn igjen med et utjevningsmandat, sier Lesjø.

– Regner med å øke frem til valget

Frps stortingsrepresentant fra Hedmark, Tor André Johnsen, er optimistisk.

– Jeg synes faktisk det er en meget bra måling. Vi går frem nesten én prosent på en måned. Det er jeg meget godt fornøyd med, sier Johnsen.

Tor Andre Johnsen

VIL ØKE: Tor André Johnsen sier Frp vil kjøre på frem mot valget.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Han viser til utviklingen fra meningsmålingen utført i uke 19 til den nyeste. Der har Frp vokst med 0.9 prosentpoeng i Hedmark og gått tilbake 0.5 prosentpoeng i Oppland.

– Vi regner med å øke frem til valget og komme oss over den magiske grensa, sier Johnsen.

– Det er veldig spennende slik det ser ut nå

Mens Frp er blant partiene som går mest tilbake fra forrige valg, viser meningsmålingen at Sp går klartes frem. Lesjø tror partiet har stabilisert sin posisjon blant velgerne.

– Hovedbildet er at Senterpartiet fortsatt går veldig godt i Hedmark og Oppland, sier Lesjø.

Marit Sletten

FORNØYD: Marit Sletten er spent foran høstens stortingsvalg.

Foto: Senterpartiet

– Det sier litt om at politikken vår er noe folk vil ha. Vi har fått frem en del saker, sier lederen for Senterungdommen, Marit Sletten.

Hun tror partiet vil fortsette å øke sin popularitet frem mot høstens stortingsvalg.

Det er veldig spennende slik det ser ut nå, sier Sletten.