– Far hadde likt OL-avgjørelsen

– At Høyrepolitikere ikke vil sende inn en ny OL-søknad er ikke så underlig, mener Thor Heyerdahl jr. Men for over 20 år siden var han den eneste høyrepolitikeren i Lillehammer kommunestyre som stemte nei til OL i 1994.

Thor Heyerdahl jr i gata

HØYREMANN SOM SA NEI TIL LILLEHAMMER-OL: Thor Heyerdahl jr var den eneste i Høyremannen i Lillehammer som sa nei til OL i 1994

Foto: Ruth Barsten / NRK

I ettertid er han den første til å innrømme at Lillehammer-OL ble en stor suksess.

Den verdensberømte flåteseileren og arkeologen Thor Heyerdahl visste at sønnen i Lillehammer var ihuga OL-motstander. Senior ringte derfor for å be junior om råd da IOC ville ha eventyreren som vertskap sammen med Liv Ullmann under åpningsseremonien til Lillehammer-OL i 1994.

Liv Ullmann og Thor Heyerdahl 12.2.94

PÅ JOBB FOR OL i 1994: Liv Ullmann og Thor Heyerdahl åpnet showet i Lysgårdsbakkene i Lillehammer.

Foto: NRK

– Pappa, dette må du selvsagt si ja takk til, det er jo en stor ære, svarte junior og lagt til: – Men du må finne deg herberge selv, for vi rømmer byen. – Og det gjorde vi, legger Thor Heyerdahl junior til.

Hadde Thor Heyerdahl junior argumentert imot, så hadde ikke den verdensberømte flåteseileren stilt opp, ifølge junior. De hadde stor innflytelse på hverandre og med kun 24 år i aldersforskjell følte sønnen at de ofte hadde et storebror-lillebror-forhold.

100-årsjubileum

Mandag 6. oktober er det 100 år siden Thor Heyerdahl ble født i Larvik. Heyerdahl junior og hele slekten forbereder storstilt jubileumsfeiring i KonTiki-museet på Bygdøy. Kong Harald og Dronning Sonja er inviterte, sammen med kulturministeren, Oslo-ordføreren og ekspedisjonsdeltakere.

– Vi er smigret over at det far gjorde og stod for fortsatt vekker interesse i inn- og utland, jeg er nesten forbløffet, sier Thor Heyerdahl junior.

Kontroversiell outsider

Thor Heyerdahl seinor var en selvlært akademiker og provoserte mange med sine teorier. Sønnen er formelt utdannet havforsker og er overbevist om at flere av verkene til faren er god for en doktorgrad.

– To ting vil stå igjen etter far, sier junior: Hovedideen om at det har vært før-europeisk kontakt mellom Polynesia og Sør-Amerika, og like viktig, han gjorde verden oppmerksom på oljeforurensningen av verdenshavene.

Thor Heyerdahl senior likte ikke å bli motsagt, og da det stormet som verst prøvde sønnen å roe ham ned med følgende ord:

«Når det er vindstille, da driver hverken flåter eller seilbåter, så takk dine motstandere og all motvinden for den fremdriften du har hatt.»

Heldigvis er jeg også min mors sønn. Fars pågangsmot var en ren besettelse, og der er jeg svært ulik ham..

Thor Heyerdahl junior
Thor Heyerdahl jr ved billedvev

FAR VAR ALLTID TRAVEL: Thor Heyerdahl foran billedveven Nordlyssøstrene, som hans mor påbegynte og kona Grethe fullførte etter motiv av Gerhard Munthe.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Var den første til å kysse Liv Ullmann

... Men kanskje er ikke sønnen så ulik sin far likevel. Han var i hvert fall den eneste i sitt lokale parti som trosset flertallet og sa nei til et vinter-OL i 1994.

Og noen kvinnehistorier har vel også sønnen bak seg, om ikke så intense som sin far. Thor Heyerdahl junior hadde helt glemt at det var han som ga Liv Ullmann hennes første kyss da hun var 12 år, en hemmelighet hun røpet for senior mens de hadde verdens kameraer rettet mot seg oppi Lysgårdsbakken 12. februar 1994.