Hopp til innhold

Fanger opp mødre med fødselsdepresjon

Ikke mange tør å si at de er deppa og lei seg etter fødselen. Men nå skal mødre med fødselsdepresjon fanges opp. Enkle tiltak viser seg å gjøre stor forskjell.

Nyfødt, baby

Enkle tiltak kan forhindre fødselsdepresjon hos mor.

Foto: Colourbox.com

Barnet gråter. Mor er fortvila. Omgivelsene forventer at alt er fryd og gammen.

– Sliten, vanskelig å vite om det er bra nok det jeg gjør.

Det sier en kvinne som nettopp har fått sitt tredje barn og som rett og slett syntes det ble for mye.

– Omgivelsene forventer at det skal gå greit og du forventer det selv også. Men det kan være at du har behov for litt hjelp likevel, sier hun, og setter ord på det som så mange andre i hennes situasjon føler.

Enkle tiltak hjelper

Hele 10 til 15 prosent av alle nybakte mødre sliter med nedstemthet eller depresjon etter fødselen. Men til nå har bare to prosent av dem fått hjelp.

Det skal det bli en endring på. Ny forskning viser nemlig at det skal lite til. Enkle tiltak gjør stor forskjell. Og det er viktig å få hjelp.

– Disse symptomene kan gå over i en mer alvorlig depresjon hvis man ikke får hjelp, sier førstelektor Kari Glavin ved Høyskolen Diakonova i Oslo.

Spurte 2000 kvinner

Glavin har nylig tatt doktorgrad i forebygging og behandling av fødselsdepresjon. Over 2000 kvinner deltok i undersøkelsen hun gjorde.

– Jeg er i grunnen overrasket over resultatene og hvor lite som skal til. Det som trengs er informasjon og støttesamtaler med helsesøster, sier Kari Glavin.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Baby med tåteflaske

Hele 10 til 15 prosent av alle nybakte mødre sliter med nedstemthet eller depresjon etter fødselen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

To uker etter fødselen fikk kvinnene i undersøkelsen informasjon om fødselsdepresjon og psykisk helse. Etter seks uker fylte de ut et skjema om hvordan de hadde det. De som hadde behov for det, fikk støttesamtaler.

Og denne oppfølgingen førte til at det ble mindre fødselsdepresjon.

Våler er forsøkskommune

På helsestasjonen i Våler tar helsesøster Marianne Steimler i mot en liten familie som kommer til kontroll. De er en av fem helsestasjoner i Hedmark som har startet med et nytt lavterskeltilbud for å avdekke fødselsdepresjoner denne høsten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Helsesøster i Våler, Marianne Steimler.

Helsesøster i Våler, Marianne Steimler vil være med å avdekke hvor stort problem fødselsdepresjon er.

Foto: Stein S Eide / NRK

Et enkelt spørreskjema avdekker om mor sliter psykisk.

– Jeg syns det er kjempebra. Da klarer de å fange det opp. Det er mange som kanskje ikke vil vedkjenne seg det eller fortelle om det. Kjempebra. Så får vi den hjelpen vi trenger, sier moren på helsestasjonen i Våler.

Koster nesten ingenting

– Det koster ikke mye. Helsestasjonen må bare ha tid til å snakke med kvinnene om dette og tid til å følge opp. Det er viktig å gripe fatt i det tidlig og det er viktig at kvinnene forteller om det, sier Kari Glavin.

Hun poengterer at helsestasjonene har kontroller med nybakte mødre og barn uansett, og da koster det ikke mye ekstra å ha fokus på dette.

Hittil har cirka en av fire kommuner i Norge tatt i bruk det nye verktøyet for å avdekke fødselsdepresjoner. Kari Glavin oppfordrer nå resten til å følge etter.

Takker for hjelpen

Moren som nylig fikk sitt tredje barn og som ikke opplevde det like lett som forventet, er glad for at hun fikk hjelp på helsestasjonen i Hamar.

– Det hjelper å ikke være alene om ting. Det hjelper å kunne diskutere med andre og kanskje få støtte i at det du gjør er riktig. Og det hjelper å få avlastning når du har flere unger, sier hun.

Nå har hun det bra. Hun sier hjelpen hun fikk av kontakten sin på helsestasjonen var helt suveren.

– Jeg har mye å takke henne for.