Hopp til innhold

- Visste jeg ikke hadde det bra

Hver tiende nybakt mor står i fare for å utvikle fødselsdepresjon.

Habib Ali

Habiba Alis tendens til fødselsdepresjon ble fanget opp av en helsesøster på Time helsestasjon seks måneder etter at sønnen Kian Mathias ble født.

Foto: Ruth Siri Espedal Lycke / NRK

Ti prosent av alle nybakte mødre i Klepp og Time står i fare for å utvikle fødselsdepresjoner.

Det viser kartlegging som er foretatt ved hjelp av samtaler og spørreskjema gjort ved helsestasjonene i de to kommuene.

Helsestasjonssjef i Time kommune Liv Helga Austnaberg sier kommunen har startet terapigrupper der de kvinnene får hjelp av psykolog til å takle negative tanker i hverdagen og slik hindre alvorlige fødselsdepresjoner.

Får tilbud om hjelp

- Jeg visste at jeg ikke hadde det bra med meg selv. Da jeg fylte ut skjemaet på seksmånederskontrollen, sa helseøsteren at det ikke så ut som om jeg hadde det bra med meg meg selv.

Habiba Alis tendens til fødselsdepresjon ble fanget opp av en helsesøster på Time helsestasjon seks måneder etter at sønnen Kian Mathias ble født.

Time kommune har de siste to årene brukt et brtisk kartleggingsskjema for å finne ut om mødrene i kommunen står i fare for å utvikle fødselsdepresjoner.
Resultatene viser at ti prosent trenger et tilbud om videre hjelp.

Dersom helsesøstrene finner tegn til depresjon hos mødrene, får de tilbud om gruppeterapi. Her får mødrene hjelp av psykolog til å lære å takle negative tanker i hverdagen.

- Ikke bare jeg som er håpløs

Disse teknikkene har vært til god hjelp for Ingrid Hørlycke Christensen som fikk sønnen Jesper for et år siden.

- Jeg har lært meg å tenke at han er bare ett år. Du trenger liksom ikke å tenke på hva som skal skje fem år fremover i tiden. De problemene kan jeg ta når de kommer. Det er viktig å nyte den tiden jeg har med ham nå mens han er liten, sier hun.

Christensen synes det har vært svært positivt å bli kjent med andre som er i den samme situasjonen som henne selv.

- Det har vært veldig greit å se at det ikke bare er jeg som er håpløs. Det finnes andre også som sliter med de samme tingene.

Flere kommuner ønsker å komme i gang med samme typer registering som foregår i Time og klepp. Undersøkelser viser at opp mot 9000 kvinner årlig får fødselsdepresjon, men at helsepersonell til nå sjelden har funnet fram til disse.