Grua-drapet: Endrer tiltalen til overlagt drap

Statsadvokat Torbjørn Klundseter varslet i Gjøvik tingrett i dag at tiltalen etter drapet på Fahezeh Ahmadi på Grua i fjor sommer endres fra å omfatte forsettlig drap til overlagt drap.

Grua-drap Torbjørn Klundseter

Påtalemyndigheten mener bevisene i saken peker på at drapet på Grua i fjor sommer var planlagt. Statsadvokat Torbjørn Klundseter varslet i Gjøvik tingrett i dag at tiltalen blir utvidet fra forsettlig drap til overlagt drap.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Denne endringen betyr at strafferammen utvides fra 15 år til 21 års fengsel.

Statsadvokat Torbjørn Klundseter forklarer at tiltalen endres, fordi påtalemyndigheten mener bevisene peker på at den tiltalte ektemannen hadde planlagt å drepe sin kone.

– For at drapet kan kalles overlagt, må det være årsakssammenheng, og det må være planlagt at det skulle skje nøyaktig der og da det skjedde, sier Torbjørn Klundseter.

Mener det kan bevises at drapet var planlagt

Klundseter avviser selve æresdrap-begrepet i denne saken.

Det at tiltalen nå endres betyr dermed at statsadvokaten mener det kan bevises at ektemannen planla å utføre drapet på Grua nøyaktig den dagen det ble gjort.

Bistandsadvokat for ekteparets to år gamle datter, Inger Marie Støen, har fra første dag i retten påstått at drapet på Grua i fjor sommer var et planlagt æresdrap.

– For det første er det mye usikkerhet rundt alt han forklarer, og jeg tror han husker mer enn som så, sa Støen til NRK på rettssakens andre dag.

Husker ikke hva som skjedde

På flere av spørsmålene som ble stilt angående foranledningen til drapet, og selve hendelsen, svarte tiltalte at han ikke husker hva som skjedde, fordi han ikke var seg selv.

Bistandsadvokaten sa at årsaken til at hun tror det er snakk om et æresdrap er mye usikkerhet rundt forklaringen til den tiltatte ektemannen.

– Nå får vi se hva aktor sier i sin prosedyre, og hvordan han eventuelt forsvarer at dette skal omfattes av overlagthet, sier tiltaltes forsvarer Tarik Abbou.

Han sier at han kommer inn på bevisene på tirsdag.

– Men jeg er sikker på at han ikke klarer å beviseføre i tilsterekkelig grad at drapet var overlagt drap, avslutter Abbou.

– Mye usikkerhet i forklaringen til tiltalte

Bistandsadvokaten sa at årsaken til at hun tror det er snakk om et æresdrap er mye usikkerhet rundt forklaringen til den tiltatte ektemannen.

Det skulle egentlig være prosedyrer mandag, men den dagen blir nå brukt til å tilpasse dem til den utvidede tiltalen. Det vil si at det blir en rettsfri dag der aktørene forbereder seg.

Klundseter sier han ikke vil begrunne hvorfor han utvider tiltalen før prosedyrene tirsdag.