NRK Meny
Normal

Ekspert: – Lydtårnet burde vært sikret bedre

Lydtårnet i Kvitfjell var ikke godt nok sikret, mener en av landets største eksperter på scenerigger. – Slikt skal ikke skje, sier Leon Gilinsky.

I dag var det en tøff dag på jobb for arrangørene av WC-rennet i Kvitfjell i helga.

ULYKKA: Se bildene fra ulykka i Kvitfjell rett etter at det skjedde søndag. Politiet har satt i gang etterforskning for å finne årsakene til ulykka. De skal undersøke om ulykken bør få konsekvenser for arrangør og leverandør av anlegget.

En stor høytalerrigg på seks-sju meter veltet i et vindkast og traff en kvinnelig tilskuer under WC-arrangementet i alpint søndag formiddag.

En 54 år gamle kvinne ble alvorlig skadd i uhellet, og hun ligger fortsatt på intensiven på Ullevål sykehus.

– Ville fordelt vekta bedre

Leon Gilinsky, daglig leder i Krankontrollen AS, er blant dem i landet som har størst ekspertise på scenerigger. Han vurderer ulykka i Kvitfjell sist søndag utfra NRKs video.

– Jeg kan ikke uttale meg spesielt om denne ulykka, men på generelt grunnlag kan jeg si at slike uhell skal ikke skje. Lydtårnet burde antagelig vært sikret bedre. Jeg ville stilt spørsmålstegn ved både stabiliteten og motvekter, sier Gilinsky til NRK.

Utifra videoen får Gilinsky inntrykk av at tårnet har hvilt på fire små bånnplater på snø og stiller seg tvilende til om det er tatt tilstrekkelig hensyn til marktrykket og grunnforholdene samt vindstyrke.

– Hadde de fulgt standardene som er utarbeidet for denne type rigger så skulle ikke dette skjedd, sier Gilinsky som selv har vært med på å utarbeide standardene og kravene til statbillitetsberegninger som gjelder for lydrigger og lignende installasjoner.

Tårnet var riktig satt opp, sier de ansvarlige

Innehaveren av det lokale selskapet som var ansvarlig for å sette opp lydtårnet for å vise sponsorbannere og bære fire høytalere i toppen, har ingen kommentar til det Gilinsky sier utover at han mener at tårnet var riktig satt opp og at vektene som ble brukt var riktige i forhold til tårnet.

Han ønsker ikke å stå fram i media. Det er i forståelse med arrangementsansvarlig i Kvitfjell, Svein Mundal, som er den eneste som skal uttale seg til pressen.

Arrangementsansvarlig i Kvitfjell, Svein Mundal, vil ikke kommentere det tekniske ved sikringen av lydtårnet.

– Men når høyttalerriggen ramler over ende er det klart at det ikke var godt nok, sier han.