Hvite laken venter førstemann

Etter to og et halvt døgn i vilmarka kan hvite laken og en tre-retters middag friste de fleste. Det er premien til hundekjøreren som kommer først til Tolga.

Forberedelser, Grimsbu

Når de forlater Grimsbu, er det kun tre minutter som skiller Robert Sørlie (foran) og Sigrid Ekran (bak).

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Sigrid Ekran, Grimsbu

Sigrid Erkan dro først ut fra Grimsbu i retning Tolga.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Robert Sørlie, Grimsbu

Tre minutter senere tok Robert Sørlie opp jakta.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Helt fra starten av er det to spann som har utmerka seg i Femundløpet.

Robert Sørlie og regjerende norgesmester, Sigrid Ekran har knivet om minutter med en behagelig distanse ned til de andre konkurrentene.

Nå har de begge forlatt Grimsbu, med tre minutters mellomrom, og har begge fått los på den aller første verdensmestertittelen i langdistanse hundekjøring. Men før en verdensmester kåres skal de innom Tolga.

Du kan selv følge løperne her:

– Viktigst å komme først til Røros

De fleste sjekkpunktene deler ut premier til den første som klokker inn. På Tolga står et hotellrom med seng, dusj og myke laken og venter. For ikke å glemme en tre-retters middag.

Etter å ha sovet der det har latt seg gjøre siden torsdag, det være seg på en stol, en benk eller i en sovesal, kan vel det friste enhver.

Men det er ikke det de to potensielle verdensmesterne tenker mest på mens de steller hundene og gjør seg klar til å forlate Grimsbu.

– Det er klart det hadde vært godt, men det er jo mye viktigere å komme først til Røros, sier Sigrid Ekran.

Ingen klar strategi

Robert Sørlie ligger tre minutter etter Ekran ut fra Grimsbu og har ingen klar strategi om hvordan han skal ta henne igjen.

Ikke har han tenkt så mye på middagen han kanskje kan bli servert på Tolga heller, for da han blir spurt om det frister, svarer han:

– Åja, det er det som er premie der ja...

Premien går uansett bare til den som kommer først inn til sjekkpunkt, enten det er en knusende seier, eller det står om sekunder.

Når løperne ankommer Tolga venter en åtte timer lang obligatorisk hvile.

30 år gamle Sigrid Ekran fra Sparbu i Steinkjer har med seg ti hunder ut fra Grimsbu og leder med tre minutter på 52 år gamle Robert Sørlie fra Jeppedalen.

Ut fra Grimsbu har de god avstand ned til nærmeste utfordrer.