NRK Meny
Normal

Hørt om bygdespark...?

I Trysil finner du ingen bysykler. Men bygdesparker, det har de!

Heidi Brenden

Heidi Brenden med skiltet som viser at her står bygdesparker til fri bruk for alle.

Foto: Runa Eggen

I Trysil sentrum er det satt opp «sparkeringer», parkeringer for sparker, som fritt kan benyttes av alle.

I fjor ble bygdesparken lansert som et prøveprosjekt. I år er sparkeparken doblet. 60 knallorange sparker ble fredag ettermiddag sparket på plass på de fem «sparkeringene».

Eksotisk og miljøvennlig

Idèen kom fra kvinnenettverket i bygda, den tente Sentrumsforeninga på. Næringslivet så potensialet, og ble med på finansieringa.

– Vi hadde jo sett hvordan turistene sendte lange blikk etter folk på spark. De syntes dette var noe eksotisk. Dessuten er spark både miljøvennlig og nyttig i vårt klima, slår Heidi Brenden i Sentrumsforeninga fast.

Hun forteller at bygdesparken ble en hit blant både tryslinger og turister. Særlig er de utenlandske turistene nysgjerrige på disse sparkene, forteller hun.

– Mange av gjestene våre har aldri hørt om eller sett en spark, og det er blitt observert mange kreative måter å bruke sparkene på. Derfor har vi i år laget en engelsk bruksanvisning på alle sparker.

– Det kan gå kvasst!

De aller fleste spesialmalte bygdesparkene kom velberget og hele gjennom prøvesesongen.

– Bare en endte i brøyteplogen og en ble borte. Og så vidt jeg vet hadde vi ikke en eneste skade på brukerne! sier Brenden. Det er hun glad for.

– For det kan gå kvasst i bakkene ned fra fjellet, sier hun.

For sparkene kan brukes i hele området fra sentrum i Innbygda og helt opp til heisene i Trysilfjellet, der det er en egen "sparkering".

I Trysil er spark fortsatt et mye brukt fremkomstmiddel, og nå har de hatt bra sparkføre i fjorten dager allerede. En noenlunde stabil vinter, med få saltede veier, gjør at man kan ta seg fint frem på spark mange steder i vinterbygda.

– I år drar vi sparkekonseptet litt lenger. Vi vil tilby guidede turer i Trysil på bygdesparkene. Vi er sikre på at dette kommer til å slå godt an blant vintergjestene våre. Da får de innføring i den særnordiske sparketradisjonen krydret med litt kunnskap om Trysil på toppen.

Tren med spark

Sparken kan brukes til så mangt, også til trening.

– En veldig effektiv og ikke minst morsom måte å trene på, sier Anita Moen, tidligere velkjent langrennsløper fra Trysil.

- Hvis du sparker fra med harde sparketak slik at du blir andpusten, kan sparking være en veldig fin måte å trene både kondisjon og styrke i lår og rumpe. Jeg anbefaler at du bruker sko med pigger eller brodder for å få godt tak og for å unngå skader.