NRK Meny
Normal

Hørt om bygdespark...?

I Trysil finner du ingen bysykler. Men bygdesparker, det har de!

Heidi Brenden

Heidi Brenden med skiltet som viser at her står bygdesparker til fri bruk for alle.

Foto: Runa Eggen

I Trysil sentrum er det satt opp «sparkeringer», parkeringer for sparker, som fritt kan benyttes av alle.

I fjor ble bygdesparken lansert som et prøveprosjekt. I år er sparkeparken doblet. 60 knallorange sparker ble fredag ettermiddag sparket på plass på de fem «sparkeringene».

Eksotisk og miljøvennlig

Idèen kom fra kvinnenettverket i bygda, den tente Sentrumsforeninga på. Næringslivet så potensialet, og ble med på finansieringa.

– Vi hadde jo sett hvordan turistene sendte lange blikk etter folk på spark. De syntes dette var noe eksotisk. Dessuten er spark både miljøvennlig og nyttig i vårt klima, slår Heidi Brenden i Sentrumsforeninga fast.

Hun forteller at bygdesparken ble en hit blant både tryslinger og turister. Særlig er de utenlandske turistene nysgjerrige på disse sparkene, forteller hun.

– Mange av gjestene våre har aldri hørt om eller sett en spark, og det er blitt observert mange kreative måter å bruke sparkene på. Derfor har vi i år laget en engelsk bruksanvisning på alle sparker.

– Det kan gå kvasst!

De aller fleste spesialmalte bygdesparkene kom velberget og hele gjennom prøvesesongen.

– Bare en endte i brøyteplogen og en ble borte. Og så vidt jeg vet hadde vi ikke en eneste skade på brukerne! sier Brenden. Det er hun glad for.

– For det kan gå kvasst i bakkene ned fra fjellet, sier hun.

For sparkene kan brukes i hele området fra sentrum i Innbygda og helt opp til heisene i Trysilfjellet, der det er en egen "sparkering".

I Trysil er spark fortsatt et mye brukt fremkomstmiddel, og nå har de hatt bra sparkføre i fjorten dager allerede. En noenlunde stabil vinter, med få saltede veier, gjør at man kan ta seg fint frem på spark mange steder i vinterbygda.

– I år drar vi sparkekonseptet litt lenger. Vi vil tilby guidede turer i Trysil på bygdesparkene. Vi er sikre på at dette kommer til å slå godt an blant vintergjestene våre. Da får de innføring i den særnordiske sparketradisjonen krydret med litt kunnskap om Trysil på toppen.

Tren med spark

Sparken kan brukes til så mangt, også til trening.

– En veldig effektiv og ikke minst morsom måte å trene på, sier Anita Moen, tidligere velkjent langrennsløper fra Trysil.

- Hvis du sparker fra med harde sparketak slik at du blir andpusten, kan sparking være en veldig fin måte å trene både kondisjon og styrke i lår og rumpe. Jeg anbefaler at du bruker sko med pigger eller brodder for å få godt tak og for å unngå skader.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Tiltalt for grovt ran av bank

  To menn fra Romania er tiltalt for grovt ran av Sparebanken 1 Østlandet i Rendalen i oktober i fjor. Med finlandshetter og hver sin softgun tvang de en bankansatt til å gi dem 449 000 kroner. Politiet mener ranet var planlagt. Rettssaken er i april.

  Banken på Otnes i Rendalen ranet
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Medlemsøkning i Hedmark Frp

  Hedmark Frp har fått 47 nye medlemmer siden bråket rundt Sylvi Listhaug startet. Det opplyser nestleder Truls Gihlemoen (bildet). Det er sympatisører som nå mobiliserer for partiet.

  Truls Gihlemoen
  Foto: Alexander Nordby / NRK
 • Sammenraste fjøs kan bli politisak

  Politiet undersøker om gardbrukere kan stilles til ansvar, etter at landbruksbygninger har rast sammen over dyr, skriver HA. Politiadvokat Henning Klauseie (bildet) Dyrevelferdsloven, der eier har ansvar for å sikre bygninger godt nok.

  Henning Klauseie
  Foto: Bjørn Opsahl / NRK