Hopp til innhold

Ble nektet taxi-jobb fordi hun er tater - får jobbtilbud etter medieoppslag

Mona Gustavsen politianmeldte Kongsvinger Taxi for rasediskriminering etter at de skal ha nektet å ansette henne fordi hun er «av taterfolket». Nå får hun jobbtilbud i Asker.

Mona Gustavsen

DISKRIMINERT: Mona Gustavsen har anmeldt Kongsvinger Taxi for rasediskriminering etter at en av lederne ifølge avisa Glåmdalen i en telefonsamtale skal ha sagt at hele drosjenæringen er skeptisk til å ansette tatere.

Foto: Vera Wold / NRK

Det er avisa Glåmdalen som først omtalte saken.

– Det er diskriminering, og jeg synes det var urettferdig at jeg ikke fikk jobb på grunn av at jeg er tater. Det var veldig sårende, forteller Mona til NRK tirsdag.

Etter to måneder med opplæring, to kveldskurs på Hamar og positive tilbakemeldinger, ble Mona Gustavsen forespeilet en 50 prosentstilling hos sjåfør og løyvehaver Erik Torgunrud ved Kongsvinger Taxi.

Under en opplæringstur med sjåføren nevnte Mona at hun er tater – da skal ting fort ha blitt annerledes.

Får jobbtilbud i Asker

Nå får Mona Gustavsen jobbtilbud fra 0-Taxi i Asker, skriver VG. Etter å ha lest om Gustavsens opplevelser tok Robert Hercz kontakt med avisa og sier at når formalitetene er på plass, kan hun få jobb hos dem på dagen.

– Når en hel gruppe mennesker går sammen og sier at «sånne vil vi ikke ha», så er det skremmende, sier Hercz.

Mona Gustavsen sier til avisa at hun er veldig takknemlig for jobbtilbudet, men at det blir langt å pendle helt til Asker.

– Dette er veldig snilt gjort og det setter jeg utrolig stor pris på, sier hun til VG.

Fryktet å bli fryst ut

Opplæringsturen med Kongsvinger Taxi var i regi av NAV og Eskoleia der Mona var del av et offentlig arbeidsmarkedstiltak. De fikk et brev fra Torgunrud som skrev at han måtte avslutte opplæringen med Gustavsen og at han vil bli frosset ut av de andre løyvehaverne dersom han ansetter henne. I samme brev bekrefter han at hun er uønsket som taxisjåfør både ved Kongsvinger Taxi og Flisa Taxi.

«Da jeg får slike signaler, tør jeg ikke ansatte Mona selv om jeg ville gjort det. Jeg er avhengig av et ryddig forhold til mine kolleger, og det vil dessverre føre til problemer for meg.

Mona er som person flink til å møte på jobb, så det er ikke på grunn av at hun ikke vil jobbe at vi må avbryte samarbeidet, men på grunn av ovennevnte problemer. Håper på forståelse for dette.», skriver sjåføren videre i brevet.

Gustavsen har fått utstedt det som heter «Kjøreseddel for persontransport mot vederlag» av Hedmark politidistrikt. Dette er en nødvendighet for å kunne arbeide som drosjesjåfør. For å kjøre drosje i byer, kreves dessuten at man består en kjentmannsprøve. Den har Mona Gustavsen foreløpig ikke bestått i Kongsvinger.

Erik Torgunrud bekrefter overfor NRK at Mona ble forespeilet 50 prosent stilling som sjåfør etter hun hadde bestått nødvendige prøver. Han bekrefter også at han fryktet å bli fryst ut.

– Vi har et lite miljø, og det er viktig å ha et godt samarbeid. Med ledelsens beslutning kunne jeg ikke ansette henne, sier han.

«Tør ikke ta inn tatere»

– Han lovte å ansette meg i 50 prosent stilling, men turte til slutt ikke å ansette meg på grunn av de andre, sier Mona til NRK og viser frem en tekstmelding hun fikk av sjåføren ikke lenge etter at brevet ble sendt.

Der står det blant annet følgende:

«Hei! Har vært temmelig opptatt, så har ikke hatt mulighet til å svare. Vi har i går hatt møte, og vi har måttet si nei til kjøring for deg hos oss. Dette går ikke på deg som person, men at du er av taterfolket. Og at vi på grunn av lynnet til tatere ikke tør ta inn folk som er tatere, på grunn av temperament, og det som da kan oppstå hvis det blir en situasjon. Jeg må bare beklage. Du er en alle tiders person. Så jeg ønsker deg alt godt, og håper Eskoleia greier å finne noe til deg.».

– De ville ikke at jeg skulle jobbe der på grunn av den jeg er. Jeg hadde ikke gjort noe galt, sagt noe galt og de var fornøyd med jobben min. Men på grunn av at jeg er tater fikk jeg ikke jobb der, sier Mona.

Dette fikk hun bekreftet fra en av lederne, Leif Broen, for Kongsvinger Taxi under en telefonsamtale den 20. november. Under samtalen, som Gustavsen tok opp, sier Broen at det er stor skepsis til å ansette tatere i hele drosjenæringen, og at dette gjelder flere drosjesentraler.

– Det går på det at du er den ..., er av dem du er. For det er ikke annet jeg kan si, for det er det som går på skepsisen. Ja, altså, generelt er massen skepsis, sier Boren til Gustavsen under samtalen.

Forstår ikke anmeldelsen

Til Glåmdalen bekrefter Broen at han har hatt en telefonsamtale med Mona Gustavsen dagen etter at drosjesjåførene drøftet hennes mulige engasjement ved taxisentralen, men ønsker ikke å kommentere den ytterligere.

Trafikkleder Broen og leder Frode Flosand i Kongsvinger Taxi sier også til avisen at de stiller seg uforstående til anmeldelsen fra Mona Gustavsen. Denne ble levert 20. november.

– Kongsvinger Taxi er et sameie, og har ingen som helst myndighet til å ansette drosjesjåfører. Det er det hver enkelt løyvehaver som gjør for sine biler, og derfor må en eventuell anmeldelse rettes mot løyvehaver, ikke Kongsvinger Taxi, sier de.

Kommunikasjonsrådgiver hos politiet i Hedmark, Kari-Anne Dobloug, forteller at politiet nå vil etterforske saken, gjøre aktuelle avhør og så ta en juridisk beslutning.

Mona Gustavsen har nå engasjert advokat og sier at hun kommer til å søke oppreising.

– Jeg hadde gledet meg til denne jobben, jeg liker å kjøre bil og jeg liker folk. Så jobben var midt i blinken for meg egentlig. Det er surt, sier hun.

Vil sette problemet på dagsorden

Taternes Landsforening har også engasjert seg i saken. Leder Holger Gustavsen sier det er sjelden at taterne anmelder noen for rasediskriminering.

– Det er ikke ofte at denne typen diskriminering foregår skriftlig og så direkte. Ofte skjer det ansikt til ansikt og ved en eventuell anmeldelse vil den som ha sagt det nekte for det, sier han.

Gustavsen forteller at diskriminering av taterne skjer mange ganger hver eneste dag. Nå har han vært i kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet og Taterutvalget.

– Vi kan ikke anmelde dette selv, men vi kan være med og fokusere på problemet. Vi vil ikke at denne saken skal bli bagatellisert, sier han.

Flere saker fra Innlandet