Etterlyst bil registrert på farens arbeidsgiver

Den ene bilen som ble brukt i bortføringen av de to søstrene i Austmarka, er registrert på firmaet der faren jobber. Den andre bilen knyttes også til farens omgangskrets.

FÅTT MANGE TIPS: Politiet mener det er godt håp om å finne de to jentene på 6 og 8 år.

BORTFØRT: Den to jentene ble kidnappet i biler tilknyttet farens arbeidsplass. Den ene er registrert på arbeidsgiveren, mens den andre er registrert på en kollega.

Foto: Politiet

Onsdag morgen etterlyste politiet to biler som begge skal ha blitt brukt i bortføringen. Senere på dagen kom det frem at den ene bilen er registrert på farens arbeidsgiver.

NRK har i dag snakket med daglig leder i firmaet der faren jobber. Han sier han er overrasket over at kollegaen er etterlyst for bortføring.

– Jeg kjenner ham som en ærlig og ordentlig kar. Det er rart at han er etterlyst av politiet. Hvis han har brutt loven bør han ha en veldig god grunn for det, sier han til NRK.

– Vil til Tsjetsjenia

I intervjuet med NRK ønsker han å være anonym. Han sier han visste at faren hadde et sterkt ønske om å få døtrene tilbake.

– Ja, selvfølgelig ville han ha barna sine tilbake. Jeg var der da han ringte barnevernet for noen uker siden. Han spurte dem om de hadde levert brevene han hadde skrevet til barna sine, men fikk beskjed om at det hadde de ikke.
Da ble han i dårlig humør, forklarer han.

Nå tror han at kollegaen har tenkt seg tilbake til hjemlandet Tsjetsjenia.

– Jeg tror han har dratt tilbake. Han har ikke kontaktet meg, men hvis han gjør det skal jeg be han melde seg for politiet.

Bilene som ble brukt i bortføringen er en mørk Volvo XC90 og en sølv- eller beige-farget Toyota Corolla Verso. Eieren av Volvoen jobber også i samme firma. Den daglige lederen vet ikke på hvilken måte denne personen kan være involvert i bortføringen.

– Jeg vet ikke, jeg er i utlandet nå og trodde han var på jobb. Jeg kjenner også han som en ordentlig person.

NRK har ikke lykkes i å komme i kontakt med eieren av Volvoen i dag.

Holder alle muligheter åpne

Politiet har fått nye opplysninger om saken i løpet av dagen og jobber kontinuerlig med å få oversikt over observasjoner og vitneavhør. Det er ingen opplysninger per i dag som tilsier at søstrene er tatt ut av landet.

– Slik som situasjonen har utspilt seg holder vi alle muligheter åpne. De kan like gjerne være i Norge som i utlandet, sier kommunikasjonsrådgiver i politiet i Hedmark, Karianne Dobloug.

Flere spor leder til farens arbeidsplass, men det har ikke lykkes politiet i å komme i kontakt med alle personer her.

– Vi ser at det er vært en kobling til arbeidsplassen, men vi vet ikke hvem som har kjørt bilene. Derfor er vi fortsatt interesserte i å komme i kontakt med sjåfører og bileiere, sier Dobloug.

– Kan være flyttet i andre biler

Politiet har fått inn tips om flere biler i området, og utelukker ikke at andre biler også kan være brukt. Selve bortføringen fremstår som alt annet enn en impulshandling, mener politiet.

– Dette er tydeligvis svært godt organisert og planlagt. Vi har fått opplysninger fra vitner som har observert flere biler og flere person i området der bortføringen skjedde som ikke har en naturlig tilhørighet der ut, sier kommunikasjonsrådgiver i politiet i Hedmark, Karianne Dobloug.

Hun utelukker ikke at jentene kan være flyttet over i andre biler enn de som er etterlyst av politiet.

Etterforskes for familievold

I desember i fjor ble faren anmeldt av barnevernet for omsorgssvik, og denne saken er under etterforskning av politiet.

– Saken etterforskes som familievold. Det er snakk om legemsfornærmelse, og i denne saken er det mistanke om at det har pågått over tid, sier barnas bistandsadvokat, Brit Kjelleberg.

Hun mener situasjonen som har oppstått er svært alvorlig.

– Han er mistenkt for å ha utøvd vold mot barna, så selv om han er en person de kjenner godt fra før, er dette en dramatisk situasjon, sier hun til NRK.

Jon Christian Elden ble oppnevnt som advokat for faren da han ble anmeldt av barnevernet.

– Far bestrider sterkt at det er noen omsorgssvikt, og er uenig i at barnevernet tok barna fra foreldrene og hindret barna å være i kontakt med foreldrene, sier Elden til NRK.