NRK Meny
Normal

Årets Femundløp er igang

Klokka 11.00 startet årets Femundløp fra Røros. 148 kjørere og vel 1500 hunder gir seg i kast med den barske naturen i Nord-Østerdal.

Klokka 11.00 startet årets Femundløp fra Røros. 160 kjørere og 2000 hunder gir seg i kast med den barske naturen i Nord-Østerdal.

Det er 27.gangen det tradisjonsrike hundeløpet kjøres, og i år er det også EM i langdistanse. 39 kjørere startet i det lengste løpet F600.

– Erkjenner at marginene var små

Nervøs, men gleder seg

Aud Kristin Bjørgum

Aud Kristin Bjørgum kjører for første gang som senior.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Aud Kristin Bjørgum fra Stjørdalen en av mange førstegangskjørere. Hun skal for første gang prøve seg i seniorklassen, og hun er spent. Fra før hun kjørt i juniorklassa.

– Jeg er alltid nervøs før løp, men jeg gleder meg og trur det blir bra.

Bjørgum kommer fra en familie der hund har vært den store interessen.

– Pappa har alltid drevet med spann. Vi har hatt huskyer i 20 år, så jeg er godt vant til sledene, smiler hun.

Fredag ettermiddag gir hun seg i kast med 40 mil på sleden.

Femundløpet har startet
Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

– Jeg syns det høres langt ut. Jeg har aldri kjørt så langt før, så jeg tror det blir veldig utfordrende, men jeg tror det blir veldig bra og.

– Hva er det du gruer deg til?

– Det er jo alt det som kan skje, med at det kan bli skader på hunder, det blir skikkelig grisevær. Det kan jo skje ganske mye, sier hun.

Hun ble ikke direkte skremt da ungdommer snødde inne under fjorårets løp.

– Jeg tenkte jo på det, men jeg visste at de hadde utstyr. Det er veldig mye obligatorisk utstyr som en er nødt å ha med, og det blir godt sjekket. Det er ikke hvem som helst som starter her nå. Jeg visste at de klarte seg, sier hun.

Skjerpet beredskap

Og arrangørene har tatt lærdom etter det dramatiske løpet i fjor som måtte avlyses. Flere løpere snødde inne på fjellet.

Lå nedgravd i 12 timer- nå er Hanna (16) klar for Femundløpet igjen

– Erkjenner at marginene var små

– Vi tok mye lærdom etter løpet i fjor, men det er er vel bare å si at vi ikke var godt nok trimma, sier løype- og beredskapsansvarlig for Femundløpet, Jon Anders Kokkvold.

Det mener han at arrangøren er i år.

– Vi har forsterket sikkerhetsteamet vårt, og vi har pålagt mer obligatorisk utstyr med bakgrunn i det som skjedde sist vinter, sier Kokkvold.

Det handler om at sledene har ferdigpakket sovepose og liggeunderlag. GPS-tracking og kart er det også gjort nødvendige tiltak på.

– Matrasjoner og nødbluss er også forsterket, sier Kokkvold.

– Som arrangør ligger det et enormt ansvar på oss for å sørge for at dette går i orden. Utøverne gjør jo dette på naturens premisser, så vi må spille på lag med naturen. Jeg kjenner en lettelse, men skuldrene er litt høyere enn de pleier å være, sier han.