NRK Meny
Normal

Alvdal-datter får 1,9 millioner fra Gjerdrum kommune

Gjerdrum kommune har inngått forlik med den eldste datteren til kvinnen som ble dømt for overgrep mot flere barn i Alvdal.

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen.

Forsvareren Anne Kristine Bohinen og hennes klient er fornøyd med forliket med Gjerdrum kommune.

Foto: NRK

Datteren, som nå er i midten av 20-årene, krevde erstatning fra kommunen etter at bekymringsmeldinger fra barnevernet aldri ble fulgt opp.

– Tilfreds med utfallet

Kvinnen får nå nesten 1,9 millioner kroner i et forlik med kommunen, skriver vg.no.

– Hun har fått en erstatning på 1.880.000, det er vi tilfreds med. Det er viktig for henne å komme videre og vi er tilfredse med den erkjennelsen av at kommunen kunne handlet annerledes, sier kvinnens forsvarer, Anne Kristine Bohinen til vg.no.

Kvinnen er den eldste datteren til kvinnen som ble dømt for overgrep mot flere barn i Alvdal, deriblant sine to barn. Moren er nå også tiltalt for overgrep mot sin eldste datter.

Ifølge tiltalen skjedde disse overgrepene før hun flyttet til Alvdal. Da var moren, datteren og en stefar bosatt i Gjerdrum. Da kvinnens mor flyttet til Alvdal ble datteren igjen i Gjerdrum, og ble overlatt til barnevernet.

Innrømmer grove feil

Kommunen har tidligere innrømmet grove feil i barnevernets håndtering av saken, og i januar ga formannskapet rådmannen beskjed om å jobbe for et utenomrettslik forlik.

– Dette er rett og slett en erkjennelse av at vår håndtering av saken skulle og burde vært bedre. Det er viktig for oss å understreke at vi ikke forholder oss til skyldspørsmålet i den saken som kommer opp, men at vi overfor en ung jente ikke klarte å produsere en kvalitet på barnevernet som hun hadde behov for når hun trengte det som mest, sier Anders Østensen, ordfører i Gjerdrum kommune, til VG Nett.

Ifølge VG har Fylkesmannen i Oslo og Akershus funnet tre tilfeller av systemsvikt i barnevernssaken til kvinnen. Blant annet skal en bekymringsmelding om seksuelle overgrep og vold aldri blitt fulgt opp, og senere feilarkivert.