NRK Meny
Normal

– Vålstuen helt avgjørende

– Vålstuen gård var helt avgjørende for at siktede kunne gjennomføre sine planer, sier terroristens forsvarer Geir Lippestad som var på befaring på Åmot-gården i dag.

Geir Lippestad på Vålstua gård i Åsta

terrorsiktedes forsvarer, advokat Geir Lippestad, var på befaring på terrorgården i Åmot fredag.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Vålstuen gård var helt avgjørende fordi det var her han laget bomben. Det var denne gården og jordene som var bakgrunnen for at han kjøpte kunstgjødsel som var sentrale elementer i bomben.

Det sa advokat Geir Lippestad da han møtte pressen etter befaringen på Vålstuen gård i Åmot fredag.

– Det er klart, hadde du bodd i en liten leilighet i byen og kjøpt flere tonn kunstgjødsel, så ville man nok lettere ha blitt oppdaget.

Vålstua Gård på Åsta

Vålstuen gård på Åsta i Åmot.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Visste det var farlig

– Hadde terrorsiktede egentlig planer om å lage en enda større bombe?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål å besvare fordi siktede i sine politiforklaringer har forklart seg om flere ting enn det han faktisk har gjort. Men vi som forsvarere, ønsker ikke å kommentere mulige planer eller tenkte planer eller idéer han hadde. Det får vi avvente til selve rettssaken.

– Fryktet han at det kunne gå av en større ladning eksplosiver på gården?

– Han visste at det han holdt på med, var farlig, og at eksplosivene var lett antennelige, sier advokat Geir Lippestad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sauebønder misfornøyde med sommel

  Bøndene er misfornøyde med at det ennå ikke er avklart hva de får i erstatning etter at en ulv drepte eller skadet 300 sauer i sommer. Kjetil Ulset i Gran beitelag sier at flere vurderer å slutte som sauebønder, hvis dette ikke snart blir avklart.

  Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag
  Foto: NRK
 • Litauere kjøper hotell i Sør-Fron

  Det tidligere helsehotellet Pyntaberget i Sør-Fron er solgt til et litauisk selskap for 2,8 milllioner kroner, melder Gudbrandsdølen Dagningen. De nye eierne driver et stort reisebyrå i Litauen, og formidler fra før av mange turister til Norge.

 • En bil av veien

  En bil har kjørt av veien på fylkesvei 250 mellom Vingrom og Vingromsåsen. Utforkjørselen skjedde om lag 8 kilometer fra Vingrom. En mann var i bilen, men han skal være ute av kjøretøyet.