– Jeg har advart mot ulovlig ulvejakt lenge

Stortingsrepresentant for Høyre, Gunnar Gundersen, er overrasket over at hele 12 personer er siktet for ulovlig ulvejakt. – Samtidig har jeg advart mot dette i mange år, sier Gundersen.

Gunnar Gundersen, Høyre

Gunnar Gundersen (H) gir rovdyrpolitikken skylda for at jegere velger å skyte ulv ulovlig.

Foto: Mette Finborud Børresen

Tirsdag ble det kjent at tolv menn fra Hedmark er siktet for ulovlig ulvejakt.

Politiet mener at jakta har pågått over lengre tid, og politiet gjorde beslag i våpen, PC-er og telefoner.

– Rovdyrpolitikken må ta skylda

Gunnar Gundersen fra Hedmark Høyre er overrasket over omfanget av saken, men samtidig har han advart mot ulovlig ulvejakt i mange år.

– Jeg har advart mot at sånne subkulturer, som jeg kaller det, utvikler seg. Det er veldig beklagelig at vi på en måte får en bekreftelse på at det har utviklet seg.

Han mener rovdyrpolitikken må ta skylda for at slike jegermiljøer har vokst fram på bygda.

– Jeg tror at man føler seg totalt overkjørt, og ikke hørt. Jeg har vært målbærer for det i mange år. Det er nå viktig å begynne å lytte til dem som berøres. Det påvirker folks livskvalitet. Jeg har prøvd å si at det må Stortinget ta innover seg, og lage en politikk som er troverdig i forhold til det sånn at folk føler at man i alle fall får en aksept.

Ketil Skogen

Nina-forsker Ketil Skogen.

Foto: NRK

– Aksepterer du at folk tar loven i egne hender?

– Nei, man kan aldri akseptere det. Det er et tegn på at noe er riv ruskende galt, så det er klart at det aksepteres ikke.

– Ikke uventa at jegere er sikta

Pågripelsen og siktelsen av de 12 jegerne har skapt sterke reaksjoner. Leder for Elverum jakt og fiske er overrasket over saken.

– Det må jeg si at jeg er. Vi kan være uenige i norsk rovdyrpolitikk, men vi har et lovverk og forholde oss til. Da må vi bruke de arenaene som er lovlige å fremme vårt syn på. Jeg beklager at en slik sak har blitt rullet opp i vårt distrikt.

Forsker ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) sier det ikke er uventa at de siktede er jegere.

– Det som kjennetegner dem som har veldig sterke oppfatninger om norsk rovviltforvaltning og er veldig imot ulv, er at de mener at ulven er en trussel mot viktige aktiviteter som de holder på med. I disse områdene vil det si storviltjakt med løs hund, som er vanskelig å forene med revirhevdende ulv, sier seniorforsker i Nina, Ketil Skogen.