Den ulovlige ulvejakta: – To tidligere involvert i miljøkrim

To av de 12 som er siktet for ulovlig ulvejakt Hedmark har tidligere vært involvert i miljøkriminalitet. Tre personer er avhørt og løslatt, men fortsatt siktet.

Henning Klauseie

Politiadvokat Henning klauseie opplyser at to er avhørt og løslatt, men fortsatt siktet.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Det var tirsdag at politiet og Økokrim slo til i en nøye koordinert aksjon og pågrep 12 menn fra Hedmark. De tolv er siktet for ulovlig ulvejakt eller forsøk på dette. Fire fra Trysil, fem fra Elverum, en fra Stor-Elvdal, en fra Åmot og en fra Engerdal. Politiet har gjort beslag i telefoner, PCer og skytevåpen.

Avhørt

De 12 er også siktet etter den såkalte "mafiaparagrafen" det vil si at politiet mener at de har vært godt organiserte og drevet i lang tid med den illegale jakta. Dette begrunner politiet med at de mener at det er gjort undersøkelser om hvor ulvene har befunnet seg på gitte tidspunkter for så å starte jakta. Strafferammen er 11 års fengsel. Politiet har ikke opplyst noe om hvor mange ulver som eventuelt har blitt felt av jegerne.

Tre av de tolv siktede ble avhørt av politiet tirsdag kveld. De er etter avhørene løslatt, men fortsatt siktet.

– Det var ikke grunnlag for videre fengsling, sier politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Henning Klauseie.

De ti andre som er siktet skal avhøres i dag. Politiet har foreløpig ikke tatt stilling til varetektsfengsling av noen av de involverte. Men dette vil de vurdere i løpet av i morgen formiddag, og eventuelle varetektsfengslinger vil skje torsdag og fredag.

Tidligere involvert

To av de involverte har tidligere vært involvert i saker knyttet til miljøkriminalitet.

– Den ene som ble pågrepet nå, ble også pågrepet for en måneds tid siden, knyttet til skyting av ulv da. Også en annen person har vært involvert i en miljøsak i Hedmark.

Politiet utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser i saken.

– Foreløpig har vi ikke pågrepet flere i saken, men vil ikke utelukke at det vil være et behov for det når vi kommer lenger i etterforskningen.

Politiets etterforskning i dag består først og fremst i avhør og gjennomgang av beslag. Politiet vil av hensyn til etterforskninga ikke gå inn på hva som er blitt sagt i avhørene.

– Og så vil det bli en fortsatt etterforskning av de uløste spørsmålene vi har, sier Klauseie.

Se video:

Tolv personer er pågrepet og siktet for ulovlig ulvejakt. Fem er fra Trysi, fem fra Elverum, en fra Engerdal og en fra Stor-Elvdal. De er siktet for miljøkriminalitet og for organisert kriminalitet.