Hopp til innhold

– En provokasjon mot jegermiljøet

SØR-ØSTERDAL TINGRETT (NRK): Det oppstod en meget amper stemning i retten da den første av de tre som er siktet for å ha skutt ulv ulovlig, ble framstilt for varetektsfengsling i Sør-Østerdal tingrett.

Jegere i Hedmark raser over at flere står tiltalt for å ha skutt ulv ulovlig.

Viltfaglig leder i Elverum, Ove Mellem, raste mot norsk rovdyrpolitikk før torsdagens varetekstfengsling. Hverken han eller noen av de andre som er filmet før rettsmøtet på torsdag, er siktet i saken.

Det ble ampert stemning utenfor rettsalen torsdag formiddag, før varetektsfengslinga av de tolv Hedmarks-mennene som står tiltalt for ulovlig jakt av ulv. Grunneier Ove Mellem fra Elverum, var en av dem som hadde møtt fram. Han var ikke nådig i sin beskrivelse av situasjonen.

– Dette kommer til å hardne til. Myndighetene skyter med store kanoner. Dette kommer til å eskalere. Det er en provokasjon. Det blir geriljakrig, sier Mellem, som også er viltfaglig leder i Elverum kommune.

Mistet nattesøvnen

Foran et stort pressekorps utbasunerte Mellem sine meninger. Han avviser at han er for ulovlig jakt, men mener at forholdene blir vondt verre etter politiets aksjon. Dermed mener han at bygdefolket blir tvunget til å gjøre slike handlinger.

Mellem karakteriserer de siktede som helt vanlige folk.

– Dette er familiefedre, det er vanlig bygdefolk som nå får ødelagt livene sine på grunn av den feilslåtte politikken. Dette er arbeidsomme folk, sier Mellem, som forklarer at de siste dagers hendelser har gått inn på ham.

Jegerne Pål Syljeset (tv), Ove Mellem og Trond Lagerløv, alle Elverum.

Jegerne Pål Syljeset (tv), Ove Mellem og Trond Lagerløv, fra Elverum møtte opp i retten for å vise sin støtte til de tiltalte.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Jeg har ikke sovet de siste nettene på grunn av dette, sier Mellem til NRK.

Opprørsstemning blant jegerne

Han karakteriserer stemninga blant jegere som er veldig, veldig dårlig og at de alle føler seg som tyvjegere når de er ute i skogen.

Mellem mener at 80 prosent av bygdefolket støtter ham i synet på norsk rovdyrpolitikk.

– Det forteller alle støtteerklæringene jeg har fått i det siste, begrunner han.

Mellem reagerer også kraftig på at retten ble lukket.

– Hvorfor kunne vi ikke fått hørt alt? De vil hemmeligholde alt som sies fra offentligheten, påstår han.

Anklages for angiveri

Gro Kvithyll i Rovdyrets Røst hadde også møtt opp til varetektsfengslingen. Hun var lite imponert over hvordan ulvemotstanderne formulerte seg til media i dag.

– Dette er ikke noe nytt, de spiller på frykt som før, sa hun til NRK.

Lederen i organisasjonen, Dag Bjørndal, ble beskyldt for å være en angiver til politiet. Det har han problemer med å ta til seg.

Dag Bjørndal

Dag Bjørndal ble kalt angiver av Ove Mellem før rettsmøtet i dag.

Foto: NRK

– Jeg klarer ikke ta det på alvor. Det viser hvor useriøse de er, sier han.

Nekter for kjennskap

Politiet har begjært de tre mennene fengslet i en uke. En annen av de tiltalte er ventet fremstilt for varetekt i ettermiddag, mens politiet ennå ikke har avgjort om ytterligere fire skal framstilles for varetektsfengsling. Fem er løslatt, men står fortsatt som siktet.

Grunnen til varetektsfengsling er at politiet frykter bevisforspillelse. Politiet vil dermed sikre beslagene, og hindre at de siktede snakker sammen.

Jørn Mejdell Jakobsen er forsvarer for en 35-åring fra Elverum. Han sier at situasjonen er vanskelig for hans klient.

– Han sier det er tungt å sitte i varetekt og har forklart at han ikke har noe med dette å gjøre.

De tolv mennene ble pågrepet tirsdag i en omfattende aksjon og siktet for ulovlig ulvejakt. Politiet mener jakta skal ha pågått over lengre tid og gjorde beslag i våpen, PC-er og telefoner i aksjonen.